Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u 18 mjeseci

Dodajte komentar

Na većini azijskih berzi cijene dionica jutros su porasle, zahvaljujući usponu indeksa na Wall Streetu u petak.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei u 7:30 bio u plusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu ojačale oko 0,4 posto. Berzanski indeksi u Australiji i Južnoj Koreji oslabili su oko 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio u plusu 0,6 posto, dosegnuvši najviši nivo u 18 mjeseci.Japanski Nikkei jutros bilježi najveći rast jer se ulagači nadaju daljem labavljenju monetarne politike kako bi se treća po veličini svjetska ekonomija izvukla iz recesije.

Pozitivno na tržišta utiču i rast burzanskih indeksa na Wall Streetu u petak, nakon ohrabrujućih podataka o rastu industrijske proizvodnje i zaposlenosti u SAD-u u januaru.

“Svjedočimo nastavku priče o umjerenom rastu ekonomija SAD-a i Kine, što je podsticajno za tržište. No, s obzirom na visoke nivoe cijena dionica, ova sedmica će vjerojatno biti sedmica konsolidacije tržišta”, kaže analitičar u CMC Marketsu Ric Spooner.

Niz posljednjih makroekonomskih izvještaja ukazuje na stabilizaciju ekonomije eurozone, pa se ulagači nadaju da bi ono uskoro moglo izaći iz recesije.

To, kao i jenjavanje strahova od širenja dužničke krize u tom bloku, poticajno djeluje na euro.

Jutros se na valutnim tržištima kurs evropske valute stabilno kreće u rasponu od 1,3625 do 1,3650 dolara, nakon što je u petak u jednom trenutku dosegnuo 1,3711 dolara.

Cijena eura prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 126,15 jena, nakon što je u petak dohvatila 126,96 jena, najviši nivo od aprila 2010. godine.

I dolar je jutros oslabio prema japanskoj valuti, pa mu se kurs kreće oko 92,60 jena, nedaleko 92,96 jena.

Nakon što je u petak porasla za 30-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku za toliko pala, na 97,50 dolara po barelu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *