Nedjeljni pregled valuta: Euro nastavio da jača, jen i dalje pod pritiskom

Dodajte komentar

Zahvaljujući naznakama stabilizacije ekonomije eurozone, na valutnim tržištima prošloe nedjelje euro je nastavio da jača, pa je u odnosu na dolar dosegnuo najviši nivo u 14, a u odnosu na jen u 33 mjeseca. Kurs eura prema američkoj valuti ojačao je prošle nedjelje 1,4 posto, na 1,3640 dolara, a u petak je u jednom trenutku dostigao 1,3711 dolara, najviši nivo od novembra 2011. godine.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je, pak, 3,5 posto, na 126,60 jena, a u jednom je trenutku dohvatila 126,96 jena, najviši nivo od aprila 2010. godine.I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je kurs porastao 2,1 posto, na 92,75 jena, nedaleko 92,96 jena, najviši bivo od maja 2010., koju je dosegnuo u petak.

Uspon eura zahvaljuje se nadi da će ekonomija eurozone uskoro izroniti iz recesije.

Indeks menadžera nabave (PMI) za industrijski sektor eurozone, koji izrađuje londonska istraživačka kompanija Markit, u januaru je zabilježio najviši nivo u gotovo godinu dana, čemu je pripomogao snažan rast industrijske proizvodnje u Njemačkoj.

“Indeks PMI nastavio je da održava prilično snažnu potražnju za eurima. Po svemu sudeći, euro je na dobrom putu da dodatno ojača”, kazao je Jeremy Stretch, valutni strateg u kompaniji CIBC World Markets.

Vjetar u leđa euro u posljednje vrijeme dobija od popuštanja zabrinutosti u vezi sa dužničkom krizom u eurozoni. Zbog toga se ne očekuje dodatno labavljenje monetarne politike Evropske centralne banke (ECB).

„Euro jača posljednjih sedmica zbog smanjenog rizika i smanjenja bilansi ECB-a, što podstiče rast kratkoročnih kamata. Dok druge centralne banke i dalje štampaju novac, monetarna se politika ECB-a, u poređenju s drugima, zaoštrava”, kaže Greg Anderson, strateg u kompaniji CitiFX.

Čelnici američke centralne banke Feda u srijedu su, nakon završetka dvodnevnog zasijedanja, poručili da njihov plan podsticaja i dalje ostaje na snazi sve dok stopa nezaposlenosti ne padne na 6,5 posto.

U petak je, pak, objavljeno da je u januaru stopa nezaposlenosti u SAD-u porasla sa 7,8 na 7,9 posto. Pritom je broj zaposlenih povećan za 157.000, što je u skladu s očekivanjima.

„Rast stope nezaposlenosti dobro su prihvatili ulagači koji su se plašili da će Fed postupno odustajati od podsticajnih mjera. Ovaj izvještaj pokazuje da se trendovi na američkom tržištu rada ne ubrzavaju, ali i ne usporavaju, pa će Fed nastaviti da vodi labavu monetarnu politiku”, kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management., prenosi seebiz.eu.

Očekuje se, takođe, da će japanska centralna banka dodatno olabaviti ionako labavu monetarnu politiku, stoga je jen i dalje pod snažnim pritiskom.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *