Kineski recept za prodaju magle

Dodajte komentar

Poznati multimilioner odlučio je da iskoristi sve bližu ekološku katastrofu u Kini i zaradi prodajući svjež vazduh u konzervi.

Čen Guangbjao (44), koji je izgradio svoje bogatstvo u industriji reciklaže, prodao je više od deset miliona konzervi svežeg vazduha za manje od deset dana u kineskoj industrijskoj provinciji Ksinđijang.

“Kada izađem napolje i šetam dvadeset minuta, odmah me zaboli grlo i osjećam vrtoglavicu. Želim samo da poručim našim vođama da ne bi trebalo da bezglavo jure za profitom na uštrb zdravlja naše dece i prirode”, rekao je Čen.

Čenovo bogatstvo procijenjeno je na 740 miliona dolara i važi za jako slavnu ličnost u Kini, sa više od 4 miliona pratioca na “Sina Veibo”, kineskoj verziji Tvitera. Konzerve su besplatne srijedom, a regularna cijena im je pedeset penija, od čega dio ide za pomoć siromašnim delovima zemlje.

Zagađenje se meri jedinicom PM2.5 ili brojem čestica 2.5 mikrometra u prečniku, koje upijaju pluća i koje mogu da izazovu bolesti srca i pluća.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da dnevni nivo PM2.5 bude oko 20 i napominje da kada cifra pređe 300 predstavlja ozbiljno ugrožavanje zdravlja.

Kvalitet vazduha u Kini se redovno kontroliše pošto se drastično mijenja iz dana u dan, ali je u poslednjih nedjelju dana dobro prešao granicu normale. Kvalitet vazduha u Pekingu nerijetko prelazi 500, a 12. januara dostigao je 755, najveći ikad zabiljeležen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *