RIM predstavio nove modele i novo ime – Blackberry

Dodajte komentar

Kanadski proizvođač pametnih telefona Research in Motion (RIM) prilikom predstavljanja svog novog modela objavio je da je kompanija preuzela ime svog najpoznatijeg proizvoda – Blackberry. S novim imenom i novim telefonom kanadska kompanija želi povratak na vrh tržišta pametnih telefona kojim je nekada vladala.Dva nova proizvoda predstavljena su na posebnom događanju u New Yorku. Uz pomoć pjevačice Alicie Keys predstavljeni su blackberry Q10 s fizičkom tastaturom kakvu su imali svi dosadašnji modeli, te model Z10 s ekranom na dodir. U kompaniji se nadaju da će s novim modelima zaustaviti pad tržišnog udjela, koje preizimaju Apple s iPhoneom i telefonis Googleovim operativnim sistemom Android.

Domaćin njujorškog događaja bio je glavni izvršni direktor kompanije Thorsten Heins, koji je položaj preuzeo u januaru prošle godine. Preko video veze predstavljenje se prenosilo u Toronto, Tokijo, London, Pariz, Dubai, Johannesburg, New Delhi i Jakartu.

Novi telefoni trebalo je da su predstavljeni još početkom prošle godine, ali je predstavljenje dva puta odgađano na šest mjeseci. Zbog kašnjenja su zakasnili na unosnu predprazničnu sezonu i cijene dionica su pale. Ulagače je to koštalo 70 milijardi dolara, a kompanija je otpustila 5000 radnika.

Novi telefoni posljednja su nada za oporavak poduzeća koje je prije nekoliko godina vladalo tržištem mobilnih telefona. Možda jedina prednost pred konkurencijom bila je fizička tastatura, zbog koje su korisnici ostajali vjerni Blackberryju. Među njima je i Alicia Keys, koja je priznala da je njena dugogodišnja vjernost blackberryju ugrožena novim uređajima, ali kako će se s novim proizvodom veza učvrstiti, prenosi seebiz.eu.

RIM odnosno Blackberry obećava lakše tipkanje , brže uređaje i mogućnost odvajanja poslovnog i privatnog identiteta na jednom uređaju. Na raspolaganju je oko 70 hiljada apliakcija, što je samo destina broja aplikacija koje su na raspolaganju korisnicima iPhonea ili androida.

Q10 ima dijagonalu ekrana 7,9 centimetara, Z10 10,7 centimetara. Model Z10 će u prodaji biti već u četvrtak, ali samo na britanskom tržištu, a u Kanadi će u ponudi biti 5. veljače. Još nije poznato kada će početi prodaja modela  Q10.

S trogodišnjim ugovorom s telekomunikacijskim operaterom Z10 će u Kanadi koštati oko 150 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *