Kreditni rejting Hrvatske smanjen na nivo „smeće“

Dodajte komentar

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga „Mudis“ upozorila je ulagače na finansijskim tržištima da posuđivanje novca Hrvatskoj predstavlja značajan rizik, a ne kao donedavno umjereni, te oborila rejting toj državi na nivo „džank“, odnosno „smeće“.

Zbog izostanka privrednog oporavka i slabih izgleda u narednim mjesecima „Mudis“ je snizio kreditni rejting Hrvatske za jedan nivo, a to isto sredinom decembra učinila je agencija „Standard end Purs“, prenosi „Večernji list“.

Hrvatska sada ima najlošiji kreditni rejting od januara 1997. godine, podatak je Hrvatske narodne banke /HNB/.

Hrvatske državne obveznice umjesto ocjene „Baa3″ nose oznaku „Ba1″.

„Glavni razlog spuštanja rejtinga jesu slabi izgledi za privredni rast. Hrvatska privreda i dalje nema novi izvor rasta“, navedeno je u saopštenju „Mudisa“.

Ova agencija procjenjuje da zbog krize u zemljama EU najvjerovatnije neće biti potražnje za hrvatskim izvoznim proizvodima.

Analitičari „Mudisa“ smatraju da usljed pada BDP-a Vlada ne može dovesti javne financije u red samo efikasnijim prikupljanjem poreza i smanjenjem kapitalnih ulaganja već treba da sreže izdatke za socijalno osiguranje, smanji poreze i ulaganja u brodogradnju.

Prošle godine bruto društveni proizvod u Hrvatskoj pao je za 1,5 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *