Treichl: Erste bi se mogao odlučiti na akvizicije u regiji

Dodajte komentar

Austrijska banka Erste Group očekuje bolje poslovanje filijala u Rumuniji i Mađarskoj u ovoj godini, kazao je za novine izvršni direktor Andreas Treichl.

U intervjuu objavljenom u srijedu u novinama WirtschaftsBlatt Treichl je utvrdio da je Erste uspostavila kontrolu nad rizicima u Rumuniji nakon velikih gubitaka 2011. i 2012.

“Otpisali smo dio vrijednosti kompanija i smatramo da će gledano sa čisto bankovne strane 2013. godina biti znatno bolja. Predviđamo pozitivne rezultate za 2013.”, naglasio je.

Što se Mađarske tiče, poslovanje u teškom političkom okruženju i dalje donosi brojne izazove, ali on smatra da će „sa strane bankovnog poslovanja stanje u 2013. izgledati puno bolje”.

Mađarska vlada često se upleće u poslovanje banaka uvođenjem neuobičajenih mjera. Tako je, na primjer, dužnicima omogućila da vraćaju devizne hipotekarne kredite po nižim kursevima od onih tržišnih, a bankama je uvela i neuobičajeno strog porez.

Treichl je ponovio i da bi se banka mogla odlučiti za akvizicije u srednjoj i istočnoj Europi, na primjer u Srbiji ili Poljskoj, ukoliko prava meta bude dostupna u pravo vrijeme.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *