Pad dobiti Amazona

Dodajte komentar

Poznata online prodavnica Amazon objavila je snažan pad dobiti u posljednjem lanjskom tromjesečju, javlja BBC. Neto dobit u tom je razdoblju iznosila 97 miliona dolara, u poređenju sa 177 miliona u istom razdoblju godinu dana ranije.

Pad je ostvaren uprkos rastu prihoda od 22 posto na 21,27 milijardi dolara, u poređenju sa 17,43 milijarde u posljednja tri mjeseca 2011. Rastu prihoda doprinijela je praznična kupovina putem interneta.“Sada vidimo posljedice tranzicije koje smo očekivali”, rekao je Jeff Bezos, osnivač i izvršni direktor Amazon.com.

“Nakon pet godina su e-knjige postale milionska brzorastuća kategorija za nas – porasla je otprilike 70 posto u godinu dana. Za poređenje, prodaja fizičkih knjiga ostvarila je najsporiji rast u naših 17 godina u decembru. Srećni smo i zahvalni našim kupcima za njihovu reakciju na Kindle, naš rastući ekosistem i izbor knjiga”, prenosi banka.hr.

Kompanija sa sjedištem u Seattleu je objavila i rast operativne dobiti od 56 posto na 405 miliona dolara u posmatranom razdoblju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *