Kako su brkovi postali unosan posao

Dodajte komentar

Transplatacija brkova u Turskoj, koja je zaradila preko 35 miliona eura od stranih turista koji su željeli brkove, postaje sve unosniji biznis u ovoj zemlji.

Iako su brkovi na Zapadu odavno izašli iz mode, u Turskoj i na Bliskim istoku, gdje postoji izreka “muškarac bez brkova k'o kuća bez balkona”, oni su odraz muškosti, zrelosti, moći.

“Guste, žbunaste brkove, poput Staljinovih, nose ljevičari ili pripadnici Kurda. Tanke brkove, poput onih koje nosi turski premijer Erdogan, obično imaju konzervativci, dok zasukane brkove najviše vole predstavnici desničara”, tvrdi antroplog sa francuskog instituta za turski jezik i književnost u Istanbulu, Benoa Fliš.

Zato je jedan broj stručnjaka, koji se bave transplatacijom kose u Turskoj, odlučio da izađe u susret muškarcima.

U Istanbulu trenutno više od 250 klinika obavlja transplantaciju brkova i brade prilagođavajući se novim zahtjevima tržišta. 

Transplantacija brkova u prosjeku košta 2.000 eura, što je daleko jeftinije nego u SAD i zapadnom dijelu Evrope, zbog čega se ogroman broj stranaca sa manjkom malja obraća turskim stručnjacima za pomoć, prenosi b92.net.

Procjenjuje se da je Turska od ove vrste “turizma” u prošloj godini zaradila više od 35 miliona eura. Jedan od turskih hirurga Selatin Tulunej tvrdi da posao cveta.

“Bavim se presađivanjem brkova od prije tri godine. Veliki broj muškaraca je došao da im pomognem. Jedan od njih mi je povjerio da ima 40 godina, da upravlja velikom firmom u inostranstvu, i da ga niko ne uzima za ozbiljno jer nema brkove, dok ima i onih koji smatraju da su brkovi simbol turske moći, jer su ih nosili njihovi slavni preci Turci Osmanlije”, objasnio je doktor Tulunej.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *