Wall Street: Dow i S&P blago pali, Nasdaq ojačao

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks blago pao, nakon osam dana neprestanog rasta, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući oporavku akcije Applea.

Dow Jones oslabio je 14 bodova, ili 0,10 odsto, na 13.881 bod, a S&P 500 indeks 0,18 odsto, na 1.500 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,15 odsto, na 3.154 boda. Nakon osam dana neprestanog rasta, što je njegov najduži pozitivni niz u osam godina, S&P 500 skliznuo je juče 2 boda jer su ulagači oprezni nakon što se taj indeks, po prvi put nakon više od pet godina, probio iznad psihološki važnog nivoa od 1.500 bodova. Makroekonomski podaci, koji su posljednjih sedmica podržavali tržište, juče su bili nejasni.
Porudžbine za trajne proizvode u SAD-u porasle su u decembru 4,6 odsto, znatno više nego što se procjenjivalo, no prodaja postojećih kuća pala je oštrih 4,3 odsto, dok su analitičari očekivali blagi rast. Ni kvartalni poslovni rezultati kompanija juče nisu bili sjajni. Caterpillar je izvijestio o padu dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju za 55 odsto zbog troškova računovodstvenih nepravilnosti u kineskoj podružnici. Ipak, cijena akcije najvećeg američkog proizvođača rudarske i poljoprivredne mašinerije porasla je 1,5 odsto, nakon što je u prethodna tri dana pala više od 2 odsto.
Prema podacima Thomson Reutersa, od 150 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izvještaje, njih 67,3 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara, što je više nego u protekla četiri tromjesečja. No, očekivanja su bila vrlo niska. I dok su S&P i Dow Jones juče oslabili, Nasdaq indeks je ojačao, zahvaljujući rastu cijene akcije Applea za 2,4 odsto.
Nakon što je u prethodna dva dana akcija tog proizvođača iPhonea i iPada pojeftinila više od 14 odsto, jučerašnjim rastom Apple se ponovno vratio na vrh liste najvećih američkih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, ispred naftnog diva Exxona. S obzirom na snažan rast cijena akcija u posljednje četiri sedmice, analitičari kažu da se predah na tržištu očekivao, ali da potencijala za dalji uspon još uvijek ima.

„Zbog snažnog rasta cijena akcija posljednjih sedmica tržište je ranjivo, pa je moguća korekcija S&P 500 indeksa do 3 odsto. No, raspoloženje na tržištu i dalje je dobro, a tehnička analiza pokazuje da je moguća dugoročnija vladavina ‘bikova’ na tržištu“, kaže Richard Ross, strateg u kompaniji Auerbach Grayson.
I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 odsto, na 6.294 boda, a pariški CAC 0,07 odsto, na 3.780 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,32 odsto, na 7.833 boda.

Capital

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *