Najstarijoj banci na svijetu stiže državna pomoć

Dodajte komentar

Posrnula italijanska banka Monte dei Paschi di Siena dobila je tokom vikenda novi državni zajam nakon skandala s gubitaškom trgovinom derivatima i sada je u potrazi za novim finansijskim ulagačem.

– Želio bih da imamo dugoročnog financijskog ulagača. Nacionalnost nije problem; važno je da vjeruje našem projektu- kazao je predsjednik Uprave Allesandro Profumo u razgovoru za poslovni dnevnik Il Sole 24 Ore u izdanju od nedjelje.U subotu je centralna italijanska banka odobrila Monte Paschi di Siena traženih 3,9 milijardi eura državnih zajmova. Njeno zeleno svjetlo uklonilo je posljednje prepreke za dodjelu finansijske pomoći trećoj najvećoj italijanskoj banci, koja je prošle nedjelje otkrila javnosti informacije o gubitaškim trgovinama derivatima koja bi je mogla koštati oko 720 miliona eura.

Toskanska banka bila je primorana lani zatražiti državnu pomoć, i to po drugi put od 2009., nakon što je izdvojena među četiri evropske banke koje nisu ispunile nova stroža pravila regulatora vezana za visinu kapitala.

Prema novom programu kredita, Monte dei Paschi će izdati 3,9 milijardi eura obveznica italijanskom ministarstvu finansija, pri čemu će nešto manje od polovine toga iznosa zamijeniti 1,9 milijardi eura zajmova odobrenih u sklopu prijašnjeg plana.

Profumo je tokom vikenda odbacio špekulacije da će banka biti nacionalizovana. Kazao je ujedno da je uvjeren da će Monte Paschi di Siena moći da otplati zajmove i kamate u gotovini u idućih pet godina.

– Vjerujemo u to. Cilj nam je da povratimo profitabilnost već u ovoj godini – poručio je.

Profumo je lani imenovan za čelnika novog upravljačkog tima kako bi pokušao da sprovede drastične promjene u posrnuloj banci. U srži bančinih problema njena je akvizicija manjeg rivala Antonvenete iz 2007. za kojeg je izdvojila golemih devet milijardi eura u gotovini i napregnula svoje finansije do krajnjih granica, i to samo nekoliko mjeseci prije izbijanja globalne finansijske krize, prenosi banka.hr.

Tužiteljstvo u Sieni trenutno sprovodi istragu kako bi utvrdili zašto je banka platila tako visoku cijenu za Antonvenetu nedugo nakon što ju je španska banka Santander kupila za svega 6,6 milijardi eura od banke ABN Amro.

Monte dei Paschi di Siena je najstarija banka na svijetu, osnovana 1472.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *