Jelušić: Rekonstrukcija „Planinke“ počeće poslije zime

Dodajte komentar

Izvršni direktor HTP „Primorje“ Predrag Jelušić saopštio je juče Pobjedi da je april jedini realni rok za apliciranje za dobijanje građevinske dozvole za rekonstrukciju i proširenje hotela „Planinka“ na Žabljaku.

Investitoru je, kako se navodi u informaciji o statusu ugovora sa nerealizovanim investicionim obavezama iz oblasti turizma, koju je prekjuče razmatrala Vlada, dat rok da, najkasnije do 30. aprila 2013. godine, otpočne realizaciju glavnih građevinskih radova. Najkasnije do kraja novembra 2015. godine, u skladu sa ugovorenim investicionim programom, ostavljen mu je rok da realizuje investiciju i hotel stavi u funkciju.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je u novembru 2012. godine izdalo investitoru urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju hotela „Planinka“ i proširenje kapaciteta.

– Sada intenzivno radimo na izradi idejnog projekta za „Planinku“ sa četiri zvjezdice, što ćemo okončati do aprila. Tada ćemo aplicirati za dobijanje građevinske dozvole. To je jedini realni rok – kazao je Pobjedi izvršni direktor Jelušić.

Konzorcijum HTP „Primorje“ i HLT fonda, koji je na osnovu međunarodnog tendera od 2005. godine i ugovora o kupovini, prodaji i investiranju od 2006. godine, postao vlasnik hotela „Planinka“ ugovorom je predvidio investiranje 8,7 miliona eura sa ciljem podizanja nivoa kvaliteta usluga na standard hotela sa 4 zvjezdice. Radovi na rekonstrukciji hotela „Planinka“ na Žabljaku, prema informaciji koju je razmatrala Vlada Crne Gore na prošloj sjednici, treba da otpočnu krajem zimske turističke sezone, odnosno najkasnije do kraja marta ove godine.

U informaciji je navedeno da su u toku završne aktivnosti na izradi glavnog projekta, njegove revizije i obezbjeđivanja adekvatnih saglasnosti za izdavanje građevinske dozvole, te da je takva dinamika ocijenjena kao realna i od strane investitora, koji je to dopisom Sekretarijatu za razvojne projekte od 26.10. 2012. godine i formalno potvrdio.

Ukoliko investitor u nakraćem roku ne obezbijedi hitan nastavak investicionih aktivnosti u Vladinoj informaciji predlaženo je da se aktiviraju ugovorne i zakonske mogućnosti raskida ugovora o kupoprodaji uz istovremeno podnošenje zahtjeva za naknadu štete.

Investitoru se daje, kako je takođe navedeno u informaciji, mogućnost da to potvrdi potpisivanjem aneksa ugovora. Njime će biti, kako se navodi, definisani precizni rokovi koji obuhvataju obavezu investitora da najkasnije do 31. marta 2013. godine aplicira kod nadležnog ministarstva za izdavanje građevinske dozvole.

Investitoru je dat rok da, najkasnije do 30. aprila 2013. godine, otpočne sa realizacijom glavnih građevinskih radova, te da najkasnije do kraja novembra 2015. godine, u skladu sa ugovorenim investicionim programom realizuje investiciju i hotel stavi u funkciju.

U informaciji je, podsjetimo, takođe navedeno da se ugovor automatski raskida ukoliko investitor ne ispuni obavezu u datom roku, odnosno ukoliko ugovorena dinamika ne bude u potpunosti realizovana, u bilo kom njenom segmentu.

U cilju obezbjeđivanja kvalitetnog zaštitnog mehanizma, aneksom ugovora je, kako je zacrtano u informaciji, i mehanizam ugovorne kazne u vidu bankarske garancije, ili eventualne zaloge kroz upis hipoteke na nepokretnosti, u visini iznosa potraživanja koji će značajno bolje pozicionirati prodavca, u slučaju eventualnog raskida ugovora.

Direktor Jelušić ističe da će sam početak radova i realizacija rekonstrukcije zavisiti od odluke akcionara, odnosno vlasnika preduzeća.

– Sve će postati izvjesno tek nakon dobijanja svih neophodnih dozvola i saglasnosti i, naravno, obezbjeđenja finansijskih sredstava za realizaciju projekta – kazao je Pobjedi Jelušić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *