Jedan sindikat za štrajk, drugi za nastavak pregovora

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore neće povući krizni porez iz skupštinske procedure, zbog čega će Unija slobodnih sindikata /USSCG/ održati najavljeni protest u ponedjeljak, 28. januara, dok je Savez sindikata Crne Gore /SSCG/ najavio da je spreman da i za vikend vodi pregovore sa predstavnicima izvršne vlasti.

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem da uopšte nisu razgovarali o kompromisnim tačkama, kao i da su stekli utisak da nema prostora da se stvari mijenjaju.

“Unija će ostati pri svom stavu i u ponedjeljak će organizovati protest ispred Skupštine”, rekao je Keković nakon sastanka na kojem je razgovarano o Prijedlogu dopuna Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, koji predviđa dodatno oporezivanje od tri odsto na bruto zarade veće od 400 evra.

On je rekao da su predstavnici USSCG Đukanoviću iznijeli prijedlog ekonomskih mjera za koje smatraju da bi mogle da doprinesu boljem punjenju budžeta.

“Za budžetski deficit nisu krivi zaposleni, ni građani i ubijeđeni smo da ima prostora na prihodnoj i rashodnoj strani da se taj deficit sanira, a da se ne diraju zarade, jer sve to može da destabilizuje socijalni mir u Crnoj Gori”, poručio je Keković.

Generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić rekao je da će ovaj sindikat danas na sjednici Glavnog odbora odlučiti o daljim aktivnostima i djelovanju kada je riječ o kriznom porezu.

Crnogorski ministar finansija Radoje Žugić saopštio je da Vlada neće povući krizni porez iz skupštinske procedure, ali da će tokom vikenda sa predstavnicima sindikata i dalje voditi pregovore o svim dodirnim tačkama.

“Ostaju otvorena vrata za sva rješenja koja mogu biti kvalitetnija i bolja”, rekao je Žugić.

On je najavio da bi već naredne sedmice trebalo da budu formirane dvije radne grupe koje će se baviti suzbijanjem „sive ekonomije“, odnosno efikasnijom naplatom javnih prihoda, kao i prednostima i nedostacima dva modela oporezivanja, piše Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *