Eurozona od maja jača

Dodajte komentar

Njemačka i Francuska će iznijeti zajednički prijedlog za jačanje eurozone do maja, uoči samita Evropske unije, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je primio njemačku kancelarku, koja je navela da će cilj prijedloga biti „stabilizacija i produbljivanje“ evropske ekonomske i monetarne unije.Merkelova je navela da će se inicijative ticati zaposlenosti, privrednog rasta i konkurentnosti i da će biti predočene do maja, uoči sastanka Evropskog savjeta u junu.

Oland je poručio da će u predstojećim mjesecima biti donijete brojne odluke o „jačanju ekonomske i monetarne unije“.

„Radimo na tome. Pokušaćemo da budemo što konkretniji, što produktivniji da bismo ojačali privredni rast“, rekao je predsjednik Francuske, dodajući da će pitanje evropskog budžeta takođe morati da bude riješeno.

„Francuska i Njemačka dijele odgovornost“, dodao je on.

Pregovori o budžetu EU za period od 2014. do 2020. zapeli su u novembru zbog velikih razmimoilaženja između zemalja. Neke zemlje, na čelu sa Britanijom tražile su da se višegodišnji budžet vrijedan preko bilion eura značajno smanji, odbivši traženo povećanje budžeta za pet odsto, prenosi Capital.ba.

Druge države, prvenstveno nove članice Unije i slabije privrede zalagale su se za veću potrošnju, pogotovo u socijalnom i infrastrukturnom sektoru, budući da oni najviše doprinose promovisanju privrednog rasta i zaposlenosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *