Kim Dotcom pokrenuo novi portal na Novom Zelandu

Dodajte komentar

Kim Dotkom, osnivač ugašenog portala za skladištenje i razmjenu fajlova Megaupload, pokrenuo je sa Novog Zelanda, uz veliku pompu, novi sličan portal, Mega, tačno na godišnjicu svog hapšenja u spektakularnoj akciji tamošnje policije, javljaju svjetski mediji.

Postupajući po američkoj potjernici, 76 novozelandskih policajaca je 20. decembra 2012. godine u pratnji helikoptera upalo u Dotkomovu vilu, lišilo ga slobode i zaplenilo mu imovinu. Mjesec dana kasnije Dotkom je pušten uz kauciju, a potom je otkriveno da su nalozi za hapšenje bili neispravni i da su vlasti Novog Zelanda sve vrijeme to znale.Nasljednik Megauplouda, Mega, pokrenut je u noći između subote i nedjelje, i u prvih 14 sati rada je, prema Dotcomovim riječima, dobio više od milion korisnika.

Do racije, Megauploud je bio jedan od najpopularnijih sajtova na Internetu. Američke vlasti su ga ugasile u decembru 2012, zaplijenivši servere na kojima su korisnici sajta držali fajlove, kako one sa piratskim materijalom tako i vlastite – koje još nisu povratili.

SAD traže od Novog Zelanda da im izruče Dotcoma, kojeg terete da je tvorcima filmova, muzike, igara nanio oko 500 miliona dolara štete na ime izgubljene dobiti uslijed kršenja autorskih prava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *