Kameron će umiriti euroskeptike

Dodajte komentar

Britanski premijer Dejvid Kameron će svojim govorom o odnosima Britanije i EU umiriti sve euroskeptike, osim onih najtvrdokornijih, izjavio je izvor iz vlade listu „Obzerver“.

Kameron je trebalo da održi dugo očekivani govor u Amsterdamu prije tri dana, ali ga je odgodio zbog talačke krize u Alžiru.

„On želi da održi govor što je prije moguće. U njemu će biti nešto što će umiriti sve osim onih najtvrdokornijih u Konzervativnoj partiji“, rekao je ovaj izvor.

On je dodao da će Kameronov govor moći da se uporedi sa govorom bivšeg premijera Margaret Tačer u Brižu 1988. godine, kada se usprotivila prijedlogu o federalnoj strukturi i jačanju centralizacije Evrope.

Kameron će vjerovatno održati govor ove sedmice, ali još nije objavljen ni datum, niti mjesto.

Prema djelovoma govora koje su mediji dobili na uvid, britanski premijer će upozoriti da bi Britanija mogla da „otpluta ka izlazu iz EU“, ukoliko ne budu riješeni strukturni problemi u evropskom bloku.

„Ako ne riješimo ove izazove, postoji opasnost da će Evropa biti neuspješna i da će britanski narod otplutati ka izlazu. Ja ne želim da se to desi. Želim da EU bude uspješna i želim odnose Britanije i EU zbog kojih bismo mi ostali unutra“, piše u odlomcima Kameronovog govora.

Britanski premijer ranije se izjasnio protiv održavanja referenduma sa direktnim pitanjem o ostanku zemlje u EU ili istupanju iz ovog bloka, prenosi capital.ba.

„Sandej tajms“ je objavio rezultate ankete koji pokazuju da bi 40 odsto građana na referendumu glasalo za ostanak u EU, dok bi 34 odsto glasalo za istupanje iz ovog bloka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *