Euro stabilan prema dolaru; jen na dobitku pred odluku BOJ-a

Dodajte komentar

Euro je u ponedjeljak ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na dolar na međunarodnim deviznim tržištima u okolnostima nastavljenog povoljnog raspoloženja ulagača spram eurozone.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3312 dolara, što znači da je na neznatnom gubitku, od 0,05 posto, u odnosu na prethodno zatvaranje.Jedinstvena evropska valuta prema jenu je pak oslabila 0,6 posto, na 119,11 jena. Nalazi se tako ispod najvišeg nivoa u posljednjih 20 mjeseci od 120,73 jena, na koji se popela prošle nedjelje.

I dolar je bio na gubitku prema jenu, od gotovo 0,4 posto, te se njime trgovalo po 89,62 jena.Stratezi na tržištima valuta kažu da će euro vjerovatno ostati snažan idućih dana budući da zabrinutost u vezi eurozone jenjava. Nove smjernice mogao bi mu dati ovonedjeljni podatak o povjerenju u eurozoni.

Od vijesti značajnih za eurozonu izdvaja se najnoviji izvještaj njemačke središnje banke Bundesbanke o stanju njemačke ekonomije. Ekonomska kriza u Njemačkoj trebalo bi da bude kratkog vijeka, kažu u centralnoj banci, uz napomenu kako je najveća evropska ekonomija već dotakla dno.

U fokusu tržišta je dvodnevno zasjedanje japanske centralne banke (BOJ), koje završava u utorak, kada se očekuje bančino saopštenje.

U očekivanju odluke s tog sastanka jen je ojačao prema dolaru, odskočivši s najnižeg nivoa u posljednje dvije i po godine, jer su se ulagači pozicionirali za slučaj da odluke BOJ-a ne ispune njihova očekivanja. Očekuje se da će u saopštenju objaviti da će BOJ udvostručiti ciljanu inflaciju na dva posto, povećati vrijednost programa kupovine imovine, a možda najaviti i druge mjere, kažu trgovci.

“Svjedočimo blagim kupovinama na koje su se ulagači odlučili pred odluku BOJ-a, spremajući se za eventualna razočaranja”, kazao je čelnik odjela valutne analize u kompaniji CIBC World Marketsu Jeremy Stretch.

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *