Svijetu treba 600 miliona radnika

Dodajte komentar

Svjetska banka ocijenila je da je potrebno stvoriti 600 miliona radnih mjesta u svijetu do 2020. godine kako bi se održao korak s rastom stanovništva.

Kako se navodi u saopštenju, rješenje tog problema nalazi u privatnom sektoru, koji obezbijeđuje devet od 10 radnih mjesta.
U svijetu trenutno ima oko 200 miliona nezaposlenih.
Studija je pokazala da se radno sposobno stanovništvo povećava za 45 miliona svake godine, ali više od trećine ispitanih poslodavaca širom svijeta nije uspjelo da pronađe zaposlene sa vještinama koje su njima bile potrebne.

Stvaranje novih radnih mjesta u zemljama u razvoju može da se ubrza kada uklanjanje prepreka za razvoj privatnog sektora postane prioritet kreatora politike, ocijenjeno je u IFC-ovoj analizi doprinosa privatnog sektora stvaranju novih radnih mjesta.

Glavni izvršni direktor IFC-a Đin-Jong Kaj ocijenio je da je nezaposlenost kriza globalnih razmjera i da najviše pogađa najsiromašnije zemlje.

„Kao najveća međunarodna razvojna institucija koja se bavi razvojem privatnog sektora, smatramo da je otvaranje novih radnih mjesta najsigurniji put za izlazak iz siromaštva“, istakao je on, prenosi Capital.

IFC-ova analiza pokazala je da su nepovoljna investiciona klima, neadekvatna infrastruktura, ograničen pristup izvorima finansiranja za mikro, mala i srednja preduzeća i nedostatak obuke i vještina najveći izazovi za otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *