MMF: Grčki dug neodrživ bez dodatne pomoći EU

Dodajte komentar

Grčkoj će biti potrebna dodatna pomoć od evropskih partnera kako bi do 2016. dovela svoj prevelik dug pod kontrolu, izjavio je u petak šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Grčkoj, Pol Tomsen.

„Prema našim preliminarnim projekcijama za 2015-2016. prisutan je jaz od 9,5 milijardi eura“, rekao je Tomsen na konferenciji za novinare, a prenosi agencija AFP.

„Od ključnog je značaja da Evropljani budu obavješteni o postojanju jaza, koji će oni morati da ispune“, dodao je Tomsen.

MMF vrši pritisak na Evropu da preduzme dodatne napore u rješavanju grčke dužničke krize, nakon što je Fond odlučio da produži Grčkoj rok za otplatu zajma na četiri sa prvobitne tri godine i snizi kamatne stope na zajam.

Uprkos dobijanju dva paketa pomoći od Evropske unije, Evropske centralne banke (ECB) i MMF-a, kao i otpisu duga u rukama privatnog sektora, Grčka će ove godine ući u šestu godinu recesije, čime će njena planina duga u 2014. porasti na 190 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

MMF je u srijedu odblokirao isplatu rate od 3,2 milijarde eura pomoći Grčkoj.

Međutim, Tomsen je u petak ukazao: „Na puštanje sredstava smo se odlučili nakon uvjeravanja Evropljana da će obezbijediti novac za buduće potrebe Grčke“, prije nego ona ponovo bude u stanju da se vrati na tržišta finansiranja.

Tomsen je ukazao da MMF smatra da „nije realno“ da se Grčka prije kraja 2014. vrati na tržišta kapitala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *