U ponedjeljak odluka o šefu eurozone

Dodajte komentar

Ministri finansija eurozone donijeće odluku početkom sljedeće sedmice o nasljedniku na funkciji odlazećeg predsjednika evrogrupe Žan-Klod Junkera.

Portparol njemačkog Ministarstva finansija Marijana Kote rekla je da se očekuje da će ministri donijeti odluku na sastanku u ponedjeljak, 21. januara u Briselu.

Holandski ministar finansija Jeroen Dijselbloem juče je objavio svoju kandidaturu i sve ukazuje na to da ima širu podršku.

Kote nije direktno objavila koga Njemačka podržava kao kandidata, ali je rekla da je ministar finansija Volfgang Šojble iznio jasan stav da je Dijselbloem stručan kandidat.

Junker je sinoć izjavio da je odlučan u namjeri da ovog mjeseca ode sa te funkcije, usljed spekulacija da bi francuski veto mogao da odgodi imenovanje njegovog nasljednika na tom poslu.

Francuski ministar finansija Pjer Moskovići rekao je njemačkom dnevniku „Frankfurter algemajne“ da zvanična procedura za zamjenu predsjedavajućeg eurozone još nije pokrenuta, što ukazuje na to da bi eurogrupa mogla donijeti odluku u februaru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *