Wall Street: Indeksi gotovo nepromijenjeni

Dodajte komentar

Uprkos boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima američkih banaka, na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, jer je ulagače zabrinulo smanjenje procjena rasta svjetske ekonomije.

Dow Jones indeks oslabio je 0,17 posto, na 13.511 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,02 posto, na 1.472 boda, a Nasdaq indeks 0,22 posto, na 3.117 bodova.

Goldman Sachs izvijestio je juče da je njegova dobit u posljednjem lanjskom tromjesečju bila gotovo trostruko veća nego godinu dana ranije, pa je cijena dionice te banke skočila više od 4 posto, dok je dionica JP Morgana poskupila 1 posto, jer je zarada tog bankarskog diva u četvrtom kvartalu porasla 53 posto. Znatno bolji rezultati tih banaka nego što se očekivalo podstakli su cjelokupni finansijski sektor.

Međutim, ulagače brinu izgledi svjetske ekonomije, nakon što je Svjetska banka snizila procjene rasta za ovu godinu, ponajviše zbog slabosti najrazvijenijih ekonomija.

U najnovijem izvještaju Svjetska banka procjenjuje da je u prošloj godini globalni bruto domaći proizvod (BDP) porastao 2,3 posto, dok se u ovoj godini očekuje rast od 2,4 posto. To je znatno manje od 3 posto, koliko je Banka procjenjivala u izvještaju iz juna prošle godine.

Među najvećim je gubitnicama, s padom cijene za 3,4 posto, juče bila dionica Boeinga nakon novih vijesti o kvarovima na njegovom Dreamlineru, što je otvorilo pitanje sigurnosti tog modela aviona.

Zbog toga su dvije vodeće japanske avio kompanije odlučile do daljnjeg da odgode letove tim Boeingovim avionom, a o tome razmišlja i Indija.

S druge strane, oporavila se dionica Applea. Cijena joj je juče porasla više od 4 posto, što se, kažu analitičari, zahvaljuje tehničkoj korekciji nakon što je u prethodna tri dana potonula oko 7 posto.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 posto, na 6.103 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,20 posto, na 7.691 bod, a pariški CAC 0,30 posto, na 3.708 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *