Svjetska banka snizila procjenu globalnog ekonomskog rasta

Dodajte komentar

Četiri godine nakon izbijanja globalne finansijske krize najgore je prošlo, ali je globalna ekonomija i dalje krhka, poručila je Svjetska banka u najnovijem izvještaju o ekonomskim izgledima, u kojemu je oštro smanjila procjenu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini.

U juče objavljenom izvještaju Svjetska banka procjenjuje da je lani globalni bruto domaći proizvod (BDP) porastao 2,3 odsto, dok se u ovoj godini očekuje rast od 2,4 odsto. To je znatno manje od tri posto, koliko je banka procjenjivala u izvještaju iz septembra prošle godine.
Postupno ubrzavanje rasta globalne ekonomije Svjetska banka očekuje u 2014. godini, kada bi BDP trebao ojačati 3,1 odsto, dok bi 2015. svjetska ekonomija mogla porasti 3,3 odsto.

„Oporavak koji je banka lani očekivala vjerojatno će nastupiti tek krajem prvog i u drugom tromjesečju ove godine, a ne ranije”, kazao je Endru Barns, vodeći autor izvještaja o globalnim ekonomskim izgledima.

Svjetska banka upozorila je da bi politička borba u SAD oko podizanja granice zaduživanja države i smanjivanja budžetske potrošnje mogla negativno uticati na ekonomski rast, izazvati gubitak povjerenja u američku valutu i uznemiriti finansijska tržišta.

“Neizvjesna politika u SAD već je oslabila rast. Ako zakonodavci ne uspiju dogovoriti te mjere, gubitak povjerenja u valutu i povećanje tržišnih napetosti moglo bi smanjiti ekonomski rast SAD za 2,3 odsto, a svijeta za 1,4 odsto”, izjavio je Barns.

Banka je smanjila procjene ovogodišnjeg rasta i za zemlje u razvoju, koje su lani ostvarile najnižu stopu rasta u zadnjih deset godina od 5,1 odsto. Ove godine bi te zemlje mogle ostvariti ekonomski rast od 5,5 odsto, dok je u septembru prošle godine banka očekivala rast od 5,9 odsto. Iduće godine ekonomski rast tih zemalja mogao bi ubrzati na 5,7 odsto, a u 2015. na 5,8 odsto. Prije finansijske krize, zemlje u razvoju ostvarivale su rast od oko 7,5 odsto godišnje, a Kina od 10 procenata. Svjetska banka predviđa da će kineski ekonomski rast dosegnuti ove godine 8,4 odsto, ali da će do 2015. usporiti na 7,9 procenata.

Poređenja radi, Svjetska banka procjenjuje da će rast u razvijenim ekonomijama svijeta ove godine će doseći svega 1,3 odsto, pod pritiskom smanjivanja potrošnje, visoke nezaposlenosti i slabog potrošačkog i preduzetničkog raspoloženja. Iduće godine njihove bi ekonomske aktivnosti mogle ojačati dva odsto, a u 2015. 2,3 odsto, prenosi portal Analitika.

U regiji Evrope i centralne Azije stopa ekonomskog rasta lani je oštro usporila na tri odsto, nakon 5,5 posto zabilježenih u 2011. godini. Ove bi godine, smatraju analitičari Svjetske banke, ekonomski rast u toj regiji mogao ubrzati na 3,6 posto, a u idućoj na 4,3 procenata.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *