JP Morgan: Neto dobit uzletjela 54%

Dodajte komentar

JP Morgan izvijestio da je u posljednjem tromjesečju 2012. ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara, što je 54 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Naglasili su takođe da su u prošloj godini prepolovili ukupnu platu izvršnog direktora Jamieja Dimona u odnosu na 2011., na 11,5 miliona dolara. Iznos obuhvata platu od 1,5 miliona dolara, koja je ista kao i 2011., te bonus u vidu opcija na dionice u vrijednosti 10 milona dolara, što je 54 posto manje nego u 2011.

Banka je takođe postrožila mehanizme kontrole rizika zbog više milijardi dolara gubitaka na trgovini finansijskim izvedenicama koje je prouzrokovao londonski trgovac Bruno Iksil. Američki regulatori juče su poručili JP Morganu da mora reformisati sistem upravljanja rizikom.
JP Morgan je u posljednjem tromjesečju 2012. povećao prihode za 10 posto, na 24,4 milijarde dolara, zahvaljujući snažnom rastu kredita i depozita i smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove.

Banka je tako u promatranom razdoblju na ime rezervacija izdvojila 656 miliona dolara, u odnosu na 2,2 milijarde dolara koliko je stavila na stranu u posljednjem tromjesečju 2011.

Sektor za investiciono bankarstvo takođe je dobro poslovao, kao i onaj Goldman Sachsa, više nego udvostručivši neto dobit, na dvije milijarde dolara.

U cijeloj 2012. banka je zabilježila rekordnu neto dobit od 21,3 milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *