Demetrijades: Nema brisanja državnog duga

Dodajte komentar

Guverner kiparske centralne banke Panikos Demetrijades odbacio je juče mogućnost brisanja državnog duga u okviru sporazuma sa međunarodnim kreditorima, o kojem se trenutno pregovara, uz ocjenu da bi to narušilo povjerenje investitora u zemlju i eurozonu.

Demetrijades je izjavio da ne treba ni razgovarati o mogućnosti otpisivanja dijela kiparskog duga, iako je to učinjeno sa dijelom grčkog duga, zbog čega su vlasnici grčkih državnih obveznica pretrpjeli gubitke.
„Takve rasprave samo umanjuju šanse za oporavak i ugrožavaju stabilnost eurozone, ne samo Kipra“, izjavio je Demetrijades.

Kipar je zatražio pomoć od ostalih članica eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ zato što su njegove banke pretrpjele velike gubitke u Grčkoj. Kiparska vlada nema dovoljno novca da sama spasi domaće banke.

Demetrijades je rekao da će kiparskim bankama u najgorem slučaju biti potrebno „manje od 10 milijardi eura“, što je manje od nedavnih prognoza, prenio je AP.

Finansijski inspektori trenutno sastavljaju izvještaj o preciznoj količni novca koja je potrebna za rekapitalizaciju banaka, a od toga će zavisiti i visina ukupnog iznosa koji će kiparska vlada dobiti kao pomoć od međunarodnih kreditora.

Problem je u tome što je kiparski društveni proizvod od 17,5 milijardi eura relativno mali u odnosu na deset milijardi eura, koliko bi dobile banke. To znači da bi država u budućnosti bila preopterećena, jer bi morala da vraća zajam koji premašuje polovinu njenog godišnjeg društvenog proizvoda, prenosi capital.ba.

Ukoliko finansiranje otplate dugova postane nemoguće, država će morati da uvede još oštrije finansijske mjere, poput dodatnog smanjenja plata i povećanja poreza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *