Euro naglo skočio

Dodajte komentar

Euro je na valutnim tržištima prošle nedjelje snažno skočio, dosegnuvši prema dolaru najveći nivo od aprila prošle godine, jer Evropska centralna banka nije dala nikakav signal da bi mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Kurs eura prema američkoj valuti skočio je prošle nedjelje 2,1 odsto, na 1,3340 dolara, a u petak je u jednom trenutku dosegao 1,3365 dolara.

U odnosu na japansku valutu euro je skočio 3,3 odsto, na 118,98 jena, a u jednom se trenutku, po prvi puta od maja 2011. godine, “probio” i iznad 119 jena.I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je kurs porastao 1,2 posto, na 89,17 jena. U petak je u jednom trenutku dosegnuo i 89,44 jena, najveći nivo od juna 2010. godine.

Snažan uspon eura započeo je u četvrtak, nakon što je Evropska centralna banka ostavila ključnu kamatu nepromijenjenu na rekordno niskih 0,75 odsto. Čelnici ECB-a odlučili su da sačekaju nove ekonomske podatke prije nego što odluče o daljim mjerama monetarne politike.

Ekonomija eurozone je u recesiji, ali čelnici ECB-a vjeruju da njen pad neće biti predubok.

“Očekujemo nastavak slabosti ekonomije eurozone i u 2013. godini, ali tokom godine trebalo bi doći do postupnog oporavka aktivnosti. Nekoliko pokazatelja uveliko se stabilizovalo, premda na niskim nivoima, dok se povjerenje na finansijskim tržištima značajno poboljšalo”, kazao je čelnik ECB-a Mario Draghi na konferenciji na novinare, ne dajući nikakve naznake koje bi upućivale na sniženje kamatnih stopa u bliskoj budućnosti, prenosi cdm.me.

Japanska valuta se i dalje nalazi pod snažnim pritiskom, koji traje od novembra zbog špekulacija da bi japanska središnja banka mogla dodatno ublažiti monetarnu politiku.

U petak je nova japanska vlada prihvatila paket stimulativnih mjera, vrijedan oko 117 milijardi dolara, kako bi se ekonomija izvukla iz recesije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *