Bazelski komitet ublažio propise likvidnosti za banke

Dodajte komentar

Bazelski komitet za bankarski nadzor ublažio je propise o globalnoj likvidnosti, koje banke treba postepeno da počnu da uvode u primjenu počev od 2015. godine, a kojima je cilj da povećaju sposobnost banaka da prebrode finansijsku krizu.

Pomenuto međunarodno bankarsko regulatorno tijelo je na pres konferenciji u nedjelju navelo kako je proširilo definiciju visokokvalitetne aktive koju će banke morati da drže u posjedu kako bi preživjele periode krize, javlja agencija AFP.

Propisi nazvani “Bazel III” su prvi put predloženi 2010. godine, ali su odtad banke i ostale finansijske institucije odlučno lobirale za to da se zahtjevi ublaže, što bi rezultiralo nižim troškovima za taj sektor.

Prema detaljima propisa o Koeficijentu pokrića likvidnosti (LCR), osmišljenog da bi se izbjegla repriza bankarske krize iz 2008. godine i koji je Bazelska komisija u nedjelju jednoglasno usvojila, bankama se olakšava situacija time što se uvodi mnogo šira definicija minimalne aktive koju svaka banka mora da posjeduje u rezervi, što snižava troškove održavanja traženog minimuma rezervi.

“Promjene definicije LCR-a, kojeg je tokom prethodne dvije godine osmislio i dogovorio Bazelski komitet, obuhvataju proširenje raspona aktive koja spada pod visokokvalitetni kapital”, saopštio je Komitet i dodao da će novi detalji LCR-a biti u potpunosti primjenjeni tek 2019. godine, umjesto prvobitno planirane 2015. godine.

“Koeficijent pokrića likvidnosti će, kako je i planirano, biti uveden 1. januara 2015. godine, ali će minimalni zahtjev rezervi u početku biti 60 posto planiranog minimuma, što će se godišnje povećavati za po deset posto sve dok 1. januara 2019. ne dostigne 100 posto”, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *