Đukanović: Energetski sektor razvojna šansa Crne Gore

Dodajte komentar

Crna Gora naročitu pažnju posvećuje reformi energetskog sektora, jednog od njenih najvećih razvojnih resursa, u čemu obnovljivi izvori, u prvom redu hidro-potencijal i solarna energija, zauzimaju centralno mjesto, istakao je premijer Milo Đukanović na 3. skupštini Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) koja se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima UAE.

Prema njegovim riječima odgovoran pristup razvoju energetske politike podrazumijeva usaglašenost između adekvatne ekonomske valorizacije resursa i očuvanja životne sredine. “Stoga, proces od krucijalnog ekonomskog, ekološkog i društvenog značaja, integriše vladine institucije, poslovne subjekte i civilno društvo u pravcu postizanja najšireg mogućeg konsenzusa. U planu je realizacija projekta podvodnog kabla između Crne Gore i Italije, čime bi naša zemlja postala regionalno energetsko tržište. Brojni projekti za izgradnju solarnih, mini hidro i elektrana na vjetar, unapređenje domaćih stručnih kapaciteta i organizacija regionalne konferencije o političkim, ekonomskim i finansijskim aspektima upotrebe obnovljive energije, osnovne su pretpostavke za unapređenje saradnje Crne Gore i IRENA“, kazao je Đukanović.

On je iskazao j uvjerenje da će godine pred nama obilježiti unaprijeđena saradnja svih involviranih aktera pod okriljem IRENA, karakterisana razvojem i implementacijom pametnih tehnologija i rasprostranjenom korišćenju izvora obnovljive energije, s krajnjim ciljem osiguranja održive budućnosti za sve, prenosi cdm.me.

Đukanović je na marginama Skupštine u Abu Dabiju imao više bilateralnih susreta među kojima i sa Generalnim direktorom Međunarodne agencije za obnovljivu energiju Adnanom Aminom, koji je prošle godine boravio u posjeti Crnoj Gori.

Premijer Đukanović razgovarao je i sa Sultanom Al Džabarom, pomoćnikom ministra spoljnih poslova za klimatske promjene i direktorom MASDAR-a, kompanije koja je takođe iskazala interesovanje za saradnju sa Crnom Gorom.

Na marginama skupa premijer Đukanović susreo se i sa ministrom energetike i industrije Katara Mohamed Bin Saleh Al Sadom.

O  mogućnosti  saradnje u raznim oblastima, posebno u oblasti turizma, prema tržištu Bliskog istoka, premijer Đukanović je razmijenio mišljenja sa ministrom vanjskih poslova AlbanijeEdmondom Panaratijem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *