Britanija tone u treću recesiju?

Dodajte komentar

Privreda Velike Britanije potonula je u posljednjem kvartalu 2012, povećavajući šanse da će doći do treće po redu recesije, saopštio je NIESR.

„Naša mjesečna procjena bruto domaćeg proizvoda ukazuje da je u tri mjeseca zaključno sa decembrom potonuo za 0,3 odsto“, naveo je Nacionalni institut za ekonomska istraživanja.

Iz instituta su dodali da je do pada BDP dijelom došlo i zbog visokog rezultata iz prethodnog tromjesečja, kada je britanska privreda porasla za 0,9 odsto, zahvaljujući ljetnim Olimpijskim igrama koje su održane u Londonu.NIESR navodi da su unaprijed prodate karte za Olimpijadu uračunate u ekonomske podatke trećeg kvartala, „naduvavši nivo BDP u datom kvartalu“.

Institut očekuje da će Britanija na nivou cjelokupne 2012. zabilježiti nulti privredni rast, u odnosu na 0,9 odsto iz prethodne godine.

Vlada konzervativaca i liberala u Londonu, sa druge strane, očekuje negativan rast od 0,1 odsto.

Ukoliko britanski Zavod za statistiku potvrdi podatke četvrtog kvartala, bili bi veći izgledi da će Velika Britanija potonuti u treću po redu recesiju, pošto je u prvu pala 2008, kao rezultat globalne finansijske krize, koja je dovela do spašavanja velikog broja banaka.

Ekonomija se oporavila krajem 2009, ali nije ostvarila značajniji rast, pa je, krajem 2011. pala u novu recesiju, koja je trajala tri tromjesečja.
Rast BDP iz trećeg kvartala 2012. prekinuo je najdublju recesiju u Britaniji od 1950-ih.

Privreda Velike Britanije je treća po veličini u Evropskoj uniji i osma na svijetu, sa BDP mjerenim paritetom kupovne moći (PPP, po tržišnim cijenama) koji je za 2012. procjenjen na 2,3 biliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *