Zakazana nova prodaja Solane "Bajo Sekulić"

Dodajte komentar

Stečajni upravnik ulcinjske Solane “Bajo Sekulić”, Milorad Iković zakazao je novu licitaciju za prodaju imovine kompanije, po početnoj cijeni od oko 225 miliona eura.

Iković je Vijestima potvrdio da je licitacija, četvrta po redu, zakazana za 25. januar.

Cijena će biti pet miliona eura manja nego na prethodnoj licitaciji, na kojoj nije bilo zainteresovanih kupaca.

Na prvom tenderu cijena je bila 258 miliona eura, na drugom 232, a na trećem dva miliona manje. Osim atraktivnog zemljišta u zaleđu Velike plaže, ponuđena je i kompletna mehanizacija za sakupljanje i proizvodnju soli kao i svi objekti.

Iković je naveo da je kupce za vrijednu imovinu teško naći u zemlji i okruženju po cijeni kojoj se nudi.

“Kupce moramo tražiti u bogatijim zemljama svijeta, od razvijenih evropskih zemalja preko Arabije i Kuvajta pa do zemalja Dalekog istoka i Amerike. Ali iskreno, mislim da je ova cijena i za njih visoka”, ocijenio je Iković.

Većinski paket akcija Solane 2004. godine kupio je Eurofond koji kontroliše biznismen Veselin Barović. Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) su tvrdili da je paket kupljen za svega 800 hljada eura, a iz Eurofonda da su ih akcije sa dokapitalizacijom koštale 11,2 miliona eura.

Solani je programirani stečaj uveden 2005. zbog duga od 13 hiljada eura, ali nije dao rezultate, pa je u preduzeću prošle godine uveden klasični stečaj. Sadašnji dug ulcinjske kompanije iznosi više od tri miliona eura.

Zemljište Solane je 2008. izmjenama i dopunama prostornog plana pretvoreno u građevinsko sa mogućnošću gradnje turističkog naselja. Ipak, u julu ove godine Skupština je, na zahtjev opozicije koju su podržali Socijaldemokratska partija (SDP) i poslanici albanskih partija, utvrdila prenamjenu tog prostora u zaštićeno. Zbog toga se Barović žalio Ustavnom sudu i taj postupak je u toku.

Uprkos tome, na posljednjem tenderu, raspisanom 25. oktobra, nigdje nije pisalo da li se radi o građevinskom zemljištu, što bi se moglo zaključiti po cijeni ili zaštićenom prostoru kako je to odlučila Skupština. Solana radi na granici rentabilnosti, samo da je poslodavci ne bi zatvorili.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *