Barozo: Brisel nije odgovoran za mjere štednje

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo negirao je danas da je EU odgovorna za oštre mjere štednje, koje su u proteklih nekoliko godina uvedene širom kontinenta.

Barozo je novinarima u Dablinu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa irskim premijerom Enda Kenijem, rekao da zna da mnogi pripisuju trenutne teškoće EU, što nije pošteno, jer evropski blok nije stvorio probleme.

„Želio bih da ovo bude jasno, jer postoji mit da EU nameće teške politike. To nije istina. Uzrok teškoća sa kojim se pojedine zemlje suočavaju je preveliki javni dug i neodgovorno finansijsko ponašanje, kojim su nagomilana privatna dugovanja, uključujući finansijske balone što se dešavalo pod odgovornošću nacionalnih regulatornih vlasti“, rekao je Barozo.Barozo je pohvalio napore Irske, koja se nada da će postati prva članica eurozone koja će okončati program finansijske pomoći nakon višegodišnjih mjera štednje.

U novembru 2010. godine, Dablin je ušao u program finansijske pomoći vrijedne 85 milijardi evra od EU i Međunarodnog monetarnog fonda nakon rasta troškova zaduženja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *