Londonski metro puni 150 godina

Dodajte komentar

Najstarija podzemna željeznica na svijetu, popularni londonski metro „Tube“, puni ove nedjelje 150 godina.

Njen opšte prepoznatljivi simbol – crveno-plavo-bijeli okrugli znak – postao je unosan dio turističke industrije grada, prenio je BBC.

„Logo odiše istorijom, britanskom tradicijom i prepoznatljiv je simbol Londona, isto kao i Big Ben, crvene telefonske govornice ili autobusi na sprat“, ocijenio je Mark Hevi, direktor marketinške agencije koja radi za londonski metro. Londonska podzemna željeznica otvorena je 1863. godine kako bi se rasteretila sve veća gužva u saobraćaju usljed porasta broja stanovnika i industrijalizacije grada, a do 1900. širila se pod raznim kompanijama, koje su se potom integrisale.

Dvije obale Temze povezane su željezničkom trasom 1869. godine, kada je otvoren tunel ispod korita rijeke, prvi te vrste u svijetu.

Sadašnji logo nastao je 1908. godine kao simbol jedinstvene mreže, poznate pod nazivom „Podzemna“ ili „Tube“.

Od 1960-ih godina se širom Londona prodaju suveniri sa simbolom londonskog metroa, poput majica i šolja, a podaci pokazuju da ih najviše kupuju francuski, italijanski, španski, brazilski, meksički i kineski turisti.

Londonski metro ima 12 linija, ukupne dužine 408 kilometara, 275 stanica, uglavnom podzemnih, a dnevno preveze prosječno tri miliona ljudi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *