Wall Street: S&P 500 skliznuo s najvišeg nivoa u pet godina

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija pale, nakon što su u petak dostigle najviše nivoe u pet godina, jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 50 bodova, ili 0,38 odsto, na 13.384 boda, dok je S&P 500 indeks skliznuo 0,31 odsto, na 1.461 bod, a Nasdaq indeks 0,09 odsto, na 3.098 bodova.Nakon što je u petak, zahvaljujući izbjegavanju ‘fiskalne litice’, S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u pet godina, na tržištu je na početku nove sedmice prevladao oprez. „Radi se o blagom povlačenju ulagača iz rizičnije imovine uoči sezone poslovnih rezultata u kojoj se ne očekuje ništa sjajno“, kaže Larry Peruzzi, direktor u kompaniji Cabrera Capital Markets. Sezona objave poslovnih rezultata kompanija počinje u utorak izvještajem Alcoe nakon zatvaranja tržišta. Cijena akcije najvećeg američkog proizvođača aluminijuma pala je juče 1,7 odsto.
Prema anketi Thomson Reutersa, procjene o poslovanju kompanija iz S&P 500 indeksa u četvrtom tromjesečju nešto su bolje od rezultata u trećem kvartalu, ali znatno slabije nego što su bile prije nekoliko mjeseci. Na primjer, u oktobru su analitičari procjenjivali da će zarade kompanija u četvrtom tromjesečju porasti za prosječno 9,9 odsto. No, s obzirom na niz upozorenja kompanija o pogoršanim poslovnim uslovima u svijetu, u najnovijoj anketi Reutersa analitičari očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu porasle za 2,8, a prihodi za 1,9 odsto. Juče su se, pak, pod pritiskom našle akcije banaka, nakon vijesti da je 10 najvećih američkih banaka pristalo da plati ukupno 8,5 milijardi dolara, prenosi capital.ba.
KBW indeks bankarskog sektora oslabio je 0,3 odsto. No, to nije bio sektor s najvećim padom. S&P indeks uslužnog sektora potonuo je 1,1, a energetskog 0,8 odsto. Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo oko 4,8 milijardi akcija, dok je lani prosječan dnevni obim iznosio 6,4 milijarde.
I na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 odsto, na 6.064 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,56 odsto, na 7.732 boda, a pariški CAC 0,68 odsto, na 3.704 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *