Kina počela sa izgradnjom nove nuklearke

Dodajte komentar

U Kini je početa izgradnja prve nuklearne elektrane u toj zemlji nakon što je zvanični Peking ukinuo moratorijum na izgradnju tih postrojenja u svrhu revizije bezbjednosti, kao reakciju na incident u japanskoj nuklearki „Fukušima“, saopštila je kompanija zadužena za izgradnju elektrane.

U saopštenju državnog preduzeća „Huanneng Šandung Šidao Bej nuklear pauer“ navodi se da će postrojenje u gradu Žungčeng na istočnoj obali Kine biti pušteno u rad do kraja 2017. godine, prenijela je agencija AP.

Odluka zvaničnog Pekinga da nastavi sa izgradnjom nuklearnih elektrana je u suprotnosti sa stavovima drugih zemalja poput Japana i Njemačke, koje planiraju da smanje broj nuklearki ili potpuno ugase taj sektor.

Kina je najveći svjetski potrošač električne energije, a nuklearna energija predstavlja ključni element zvaničnih napora te zemlje da smanji sve veću tražnju fosilnih goriva.

Kineske vlasti su nakon incidenta u japanskoj nuklearki „Fukušima“ u martu 2011. godine, izazvanoj zemljotresom i cunamijem, prestale da izdaju odobrenja za izgradnju novih nuklearki u Kini u cilju revizije bezbjednosti. Zvanični Peking je u oktobru saopštio da će ponovo početi da izdaje odobrenja, ali tek za nekoliko postrojenja.

Prema navodima agencije Sinhua, tri milijarde juana (475 miliona dolara) vrijedna nuklearka u Žungčengu će imati instalisanu snagu od 200 megavata.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *