Tako to radi Bafet: Kako da sklopite posao

Dodajte komentar

Mali predzetnici moraju da znaju kada da iskoriste priliku koja im se pruža, kao i kada je neka mogućnost naprosto isuviše dobra da bi bila istinita.

Prilikom takvih nedoumica ko bi drugi znao bolji odgovor od Vorena Bafeta, svjetski poznatog biznismena.

Postoje četiri osnovna načina kojima se Bafet vodi prilikom donošenja važnih odluka i sklapanja poslova.

Morate znate sve o finansijskom stanju svog partnera

Ako želite da znate koje će vam beneficije donijeti sklapanje posla sa određenim poslovnim partnerom, morate tačno znati s kim imate posla. To znači da morate biti upoznati sa finansijskim stanjem svog partnera, kako zarađuje novac, ali i kako ga troši.

O novcu raspravljajte od početka

Može biti pomalo neprijatno raspravljati o novcu na samom početku pregovora, kada tek upoznajete svog partnera. Ipak, to je neizbježno ako želite da znate s kim imate posla, kao i da partneru date do znanja šta od njega očekujete.

Koristite raspone za kvalifikaciju i diskvalifikaciju

Kada govorite o novcu raspravite o rasponu cijena, strukturi troškova, prinosima i performansama kako bi obje strane u poslovnom odnosu znale najniže i najviše vrijednosti koje je ona druga strana spremna da prihvati, savjetuju Sirsi i Devris u svojoj knjizi.

Nemojte pregovarati dok nije vrijeme za to

Prilikom sklapanja posla svaka tačka mora se detaljno raspraviti. Nemojte se najedanput ‘hvatati u koštac’ sa cijelim poslom i nikad nemojte započinjati pregovore prije nego što vam sve bude sasvim jasno, navode autori u knjizi, prenose agencije.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *