Bilt: EU opstala, uprkos najavama o raspadu

Dodajte komentar

Evropska unija je opstala uprkos najavama o raspadu, a oni koji su to tvrdili danas ćute, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, koji je takođe ocijenio da i pored određenih protivljenja, značajan dio EU podržava članstvo Turske.

„Neki su govorili da će Grčka bankrotirati, euro nestati i da će Evropska unija postati dio istorije. Ali ništa od toga se nije desilo. Oni koji su to proricali, danas ćute“, rekao je Bilt na otvaranju 5. Konferencije turskih ambasadora u Izmiru, a prenijela Anadolija.

Bilt je kazao da je Evropa kroz istoriju naučila da se samo zajedničkim naporima može napredovati.

„I, zaista, činimo ozbiljne napore da napredujemo. Zato sada dodatno želimo da povećamo nivo ekonomske integracije u EU. Od 10 najkonkurentnijih ekonomija u svijetu, šest su evropske. Nivo naše trgovinske razmjene sa svijetom nije ugrožen”, istakao je Bilt.

Šef švedske diplomatije se u svom govoru osvrnuo na situaciju u Siriji, rekavši da se u toj zemlji dešava veliko krvoproliće, koje se mora zaustaviti što prije kako bi se spriječilo dalje stradanje civila.

„Ono što se dešava u Siriji mnogo je teže od onog što se godinama prije desilo na Kosovu, u Alžiru itd. Što sukobi u Siriji budu duže trajali, biće mnogo teže postići stabilnu državu”, kazao je Bilt.

Bilt je takođe poručio da i pored određenih protivljenja u Evropi, značajan dio EU podržava članstvo Turske.

„Važno je da imamo zajedničku viziju. Dolazim iz zemlje koja snažno podržava članstvo Turske u EU. Zato je vrlo bitno da Turska ubrza proces evropskih reformi. Obje strane imaju svoje obaveze koje moraju ispuniti”, zaključio je Bilt.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *