U eurozoni opala potražnja za kreditima

Dodajte komentar

Obim kreditnih davanja privatnim licima u zemljama evrozone ponovo je opao u novembru, pošto dužnička kriza i dalje obara potražnju za bankarskim zajmovima, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Obim zajmova privatnom sektoru u novembru je umanjen za 0,8 odsto u poređenju sa istim mjesecom 2011. godine, nakon što je u oktobru već zabilježen pad za 0,8 odsto, saopštila je Evropska centralna banka /ECB/.

Predsjednik ECB Mario Dragi izjavio je da je opadajući tempo kreditiranja privatnog sektora rezultat pesimističnih prognoza o privrednom rastu zemalja eurozone i povećanih rizika u poslovnom svijetu u vremenu krize.

ECB je objavila i podatke o povećanju novčane mase u zemljama eurozone, što je ključan pokazatelj buduće inflacije u državama koje koriste evro, prenio je AFP.

U saopštenju se navodi da je takozvani M3 indikator novčane mase u novembru povećan za 3,8 odsto, nakon što je u oktobru porastao za 3,9 odsto.

Rast M3 indikatora, koji održava količinu novca u opticaju, mjerilo je za određivanje kamatnih stopa na bankarskom tržištu.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *