Blekberi plaća Nokiji 50 miliona eura zbog povrede patenata

Dodajte komentar

Kanadska kompanija RIM, koja radi operativne uređaje za Blekberi mobilne telefone, platila je rivalu Nokiji 50 miliona eura (65,8 miliona dolara) kao dio poravnanja u sporu sa patentima.

Analitičari smatraju da će RIM morati da plati finskoj kompaniji i licencu u iznosu od dva i pet miliona dolara, i to za svaki prodati mobilni telefon koji koristi Nokijinu tehnologiju, piše Fajnenšl tajms, a prenosi AFP.

Prošlog mjeseca Nokia je povukla sve tužbe protiv RIM-a, nakon što je postigla sporazum o patentima koji se odnosi na bežičnu lokalnu računarsku mrežu (WLAN).

Kompanija RIM je na zvaničnom sajtu objavila finansijsku strukturu sporazuma po kojem će paušalno platiti Nokiji sumu od 50 miliona eura, koja je unijeta u konsolidovani izvještaj kanadske kompanije za treći kvartal.

Sukob je nastao zbog različitog tumačenja člana ugovora o licenciranju, koji dvije kompanije imaju od 2003. godine, kojim se definiše šta i na koji način od Nokijinih tehnologija RIM smije da koristi.

Nokia je dominirala mobilnim svijetom više od jedne decenije, ali u posljednje vrijeme zaostaje za Eplom i Samsungom, koji su sa smart telefonima preuzeli primat. Skandinavska kompanija i dalje drži patente na preko 10.000 različitih tehnologija, pošto je investirala oko 45 milijardi eura u istraživanja i razvoj u posljednjih 20 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *