Hrvati pesimisti – posla nema, plate padaju…

Dodajte komentar

Percepcija Hrvata o ekonomskoj situaciji u zemlji je zabrinjavajuće loša, samo nekoliko postotaka bolja od negativnih rekordera, Grka. Podaci iz najnovijeg Eurobarometra hrvatske ispitanike smještaju među najveće pesimiste.

Hrvati se najviše boje viših cijena, inflacije, ali nadasve nezaposlenosti, a čak više od polovine ispitanika misli da će biti i gore. Posla nema, kazalo je 98 posto ispitanika u Hrvatskoj na pitanje kako ocjenjuje situaciju na tržištu rada.

Istovremeno, najveća novogodišnja želja vezana za posao i karijeru je pronalaženje posla – tako 68 odsto nezaposlenih u novoj godini priželjkuje posao. I zaposlenima je takođe na prvom mjestu pronalaženje (novog) posla– 21 procenat njih priželjkuje bolje radno mjesto.

Prosječna neto plata u Hrvatskoj u oktobru ostvarila je realan pad od 3,3 odsto godišnje. Od marta ove godine prosječna neto plata konstantno belježi realan pad na godišnjem planu.

Prosječna bruto plata u oktobru iznosila je 7.890 kuna (1.040 eura), što je za 2,4 odsto više nego u septembru. Na godišnjem nivou prosječna bruto plata u realnom odnosu bilježi pad od 2,9 odsto.

Do kraja godine, ali i u sledećoj godini, ne očekuje se realan rast plata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *