GORENJE: Očekivani prihodi ove godine 1,28 milijarde eura

2 komentara

Konsolidovani prihodi od prodaje grupe Gorenje u ovoj godini dosegnuće 1,28 milijardi eura, navodi se u izvještaju o poslovanju koje je u ponedjeljak razmatrao Nadzorni odbor, prenosi slovenački poslovni dnevnik Finance.

EBITDA (dobit prije poreza, kamata, amortizacije i otpisa) iznosit će 86,3 miliona eura, a EBIT 37,6 miliona eura. Ove godine Gorenje će ostvariti dobit od oko sto hiljada eura, što znači da je u posljednjem kvartalu kompanija iz Velenja ostvarila dobit od oko 6,5 miliona eura.

Nakon prva tri tromjesečja gubitak je iznosio 6,4 miliona eura. Gorenje nastavlja sa prodajom nepotrebne imovine. Ove godine prodata je imovina vrijedna 13 miliona eura, među kojom je dio stanova kojima raspolaže kompanija. U idućoj godini Gorenje planira prihode od prodaje u iznosu od 1,3 milijardi eura, što je 4,5 posto više od procjenjenih prihoda u ovoj godini, navodi se u poslovnom planu koji je potvrdio Nadzorni odbor. Očekuje se neto dobit od 4,2 miliona eura.

Rast prodaje planira se u Sloveniji (na domaćem tržištu plan je povećati tržišni udio), Njemačkoj, na tržištima istočne Evrope (Rusija, Ukrajina, Češka, Poljska, Slovačka) i u Kini. U idućoj godini kompanija će udružiti logistiku u Hrvatskoj i Sloveniji.

Srednjoročni cilj kompanije ostaje dezinvestiranje i snižavanje zaduženosti. Između ostalog će se nastojati da se produže rokovi dospijeća zajmova. Trenutno je dvije trećine duga dugoročno. U ovoj godini dug je smanjen za 50 miliona eura.

“Iduća godina biće ponovo vrlo zahtjevna jer su okolnosti na tržištima još uvijek zaoštrene. Osim toga, kompanija je u fazi strateškog restrukturiranja proizvodnih lokacija. Preseljanja će trajati do jeseni 2013. godine, kažu u velenjskom proizvođaču bijele tehnike, a prenosi portal seebiz.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Kad vec kopirate tekstove sa hrvatskih portala, mogli biste promijeniti rijeci ako se vec radi o .me portalu.
    inace, svidja mi se ideja i dobre tekstove postavljate.

    • Hvala na primjedbi, trudimo se da sve prilagodimo, ponekad nam se potkrade kakva slovna greška 😉

      Drago nam je da Vam se dopada naš portal, dobrodošli ste da nam predlažete članke i zanimljive naslove, vrlo rado ćemo ih objaviti!

      Pozdrav!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *