Ostavka Montija oborila evropske akcije

Dodajte komentar

Vodeći indeksi dionica na italijanskoj berzi zabilježili su pad u ponedjeljak nakon neočekivane najave predsjednika Vlade Italije Marija Montija da će da podnese ostavku zbog parlamentarnog protivljenja bivšeg premijera Silvija Berluskonija i njegovih saveznika.

Glavni indeks na italijanskoj berzi je pao gotovo tri odsto, dok je kamatna stopa na desetogodišnje obveznice italijanske vlade porasla za tri odsto, što je najveći zabilježeni rast od avgusta.

Reuters izvještava da je panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300, koji mjeri prosječnu vrjednost akcija 300 najprofitabilnijih kompanija Starog kontinenta, potonuo za 0,5 odsto na 1.127,63 poena, dok je milanski indeks FTSE MIB potonuo za 3,7 odsto – najveći pad za posljednja četiri mjeseca, uz pad vrijednosti akcija banke Inteza Sanpaolo od 6,9 odsto, Banko Popolare od 6,8 odsto i UniKredita od 6,3 odsto, prenosi Pobjeda.

– Sve italijanske akcije su zabilježile pad, dok banke naročito plaćaju visoku cijenu. Ukoliko se razlika između prinosa na italijanske i njemačke obveznice poveća, najbolja trgovinska strategija je da se skrati rok obveznica – rekao je Reutersu Rikardo Desinjori, analitičar kompanije Braun Editor.

Pesimizam

Razlika između italijanskih desetogodišnjih dužničkih hartija i njemačkih je u ponedjeljak porasla na 360 baznih poena, sa 325 baznih poena koliko je iznosila u petak.

Vijest o ostavci premijera Montija oborila je i akcije drugih evropskih banaka. Akcije francuske banke BNP Pariba pale su za 3,1 odsto, Kredi Agrikola za 3,3 odsto, a akcije Banko Santandera za tri odsto.

Širom Evrope, britanski indeks FTSE 100 je potonuo za 0,3 odsto, njemački DAX za 0,5 odsto, a indeks berze u Parizu za 0,6 odsto.

Borba

Monti, koji je godinu dana bio na čelu italijanske vlade, najavio je u subotu da će podnijeti ostavku kada parlament odobri budžet za narednu godinu, što će vjerovatno dovesti do održavanja prijevremenih izbora u februaru. Prvenstveno je bivši premijer Berluskoni kazao da će njegova konzervativna stranka povući podršku sadašnjoj vladi.

Mogućnost pada italijanske vlade na čelu sa premijerom Montijem prijeti da otvori novi front u evropskoj borbi protiv krize, pošto bivši premijer Silvio Berluskoni, skeptičan prema Njemačkoj i protivan štednji, obećava da će svrgnuti Montija, što plaši investitore.
Na samitu u Briselu 13. i 14 decembra, šefovi država i vlada EU raspravljaće o planu za pružanje podstreka posustaloj zoni eura, uključujući veća ovlašćenja radi intervencije u inacionalnim budžetima i uspostavljanje jedinstvenog bankarskog supervizora.

Međutim, postizanje konsenzusa bi moglo biti mnogo teže bez Montija, koji je savladao otpor Njemačke na samitu EU u junu da posreduje u zajedničkom obećanju o pružanju pomoći članicama u finansijskim poteškoćama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *