HTP Onogošt: Radnici obaviješteni da prezmu otkaze

Dodajte komentar

Radnici nikšićkog HTP „Onogošt“ juče su bili uznemireni kada su na oglasnoj tabli pročitali obavještenja stečajne uprave da iz pravne službe preuzmu rješenja o prekidu radnog odnosa. Sindikat te firme je prošle sedmice na sastanku sa predstavnicima resornih ministarstava izdejstvovao da se rad u HTP-u nastavi do 31.decembra, a Privredni sud je ranije donio odluku da će 82 zaposlena za stalno dobiti rješenja do 30. novembra. Problem je nastao jer ono što je dogovoreno na poslednjem sastanku nije još dostavljeno u pisanoj formi, a stečajni upravnik Dragan Smolović je samo poštovao proceduru. On je „Danu“ pojasnio da istaknuto obavještenje ne obavezuje radnike jer je načelan dogovor njihovog sindikata i resornih ministarstava da ostanu na radnim mjestima još mjesec dana.

–Ne treba da se plaše jer će nastaviti rad, kako je i dogovoreno, do kraja godine. Inače, koliko sam razumio, kod nadležnih postoji dobra volja da sa Sindikatom HTP-a postignu dogovor o socijalnom programu koji oni traže. Obavještenje o preuzimanju rješenja je istaknuto jer je to poslednja odluka Privrednog suda, a i ne vidim razlog za strah i zabrinutost kad su za njegov sadržaj znali još prije mjesec – pojasnio je Smolović, prenosi Dan.

Sindikat već mjesecima pokušava da se sa predstavnicima nekoliko ministarstava dogovori o socijalnom programu za radnike firme, koja je u klasičnom stečaju od marta ove godine. Prema poslednjem predlogu, zatražili su otpremnine za sve stalne radnike, a iznosi bi se kretali od 6.000 do 12.000 eura, u zavisnosti od dužine staža. Za prošli ponedjeljak bili su najavili proteste ispred Vlade, koje su otkazali nakon obećanja da će raditi do kraja godine. Smolović naglašava da trenutno radi jedino hotel „Onogošt“ u Nikšiću, dok su preostala dva, u Sutomoru i Risnu, zatvorena zbog završetka ljetnje sezone, ali su svi radnici i dalje u radnom odnosu.

–Iskreno se nadam da će se sindikat dogovoriti oko socijalnog programa. Da nije optimizma tim povodom, siguran sam da bi Privredni sud već odavno donio konačnu odluku o prestanku rada – rekao je Smolović.

Imovina HTP-a nedavno je ponovo ponuđena na prodaju, a rok za prijavljivanje zainteresovanih je 14. decembar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *