Rudnici boksita na pragu stečaja

Dodajte komentar

Dok u Vladi očekuju ponude od potencijalnih investitora za KAP i Rudnike boksita, nikšićka firma tone u dugove i probleme. Zbog neizmirenih oko 130.000 eura duga prema Elektroprivredi, Boksiti su danima u mraku, a u upravnoj zgradi nema ni grijanja, pa je skraćeno radno vrijeme administraciji.

Proizvodnje nema već godinu, a septembarsku platu 314 radnika čeka više od dva mjeseca. Uz sve, za preduzeće bi se moglo reći da trenutno nema ni izvršnog direktora, jer je aktuelnom Miloradu Đuroviću ugovor istekao prije desetak dana. Predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Ratko Radulović „Danu” juče je kazao da sumnja da je postojeća situacija u preduzeću namještena kako bi pojedinci realizovali namjeru da uvedu stečaj.

– Sve upućuje na to, jer je preduzeće u potpunoj blokadi. Danima nema struje, isključeni su telefoni, nema para za lož ulje za grijanje, nema plate, ni proizvodnje, jedna banka je već podnijela zahtjev za stečaj, a niko od nadležnih ni ne pokušava nešto da uradi. To nam daje pravo da sumnjamo da neko Rudnik namjerno gasi – kategoričan je Radulović.

Nema nikakvih pregovora ni sa predstavnicima Sindikata, a od pojedinih članova odbora direktora sve češće se, tvrdi Radulović, poručuje da je za Boksite siguran samo stečaj. Inače, CKB je zbog duga od 1,59 miliona podnijela je zahtjev za prinudnu naplatu.

– Razgovarao sam sa Đurovićem, ali nije mogao ništa da mi kaže, jer je i njemu ugovor istekao, pa je na „leru”. Glavni čovjek za Boksite je Predrag Stamatović, koji se ne oglašava, a prije pola godine čvrsto nam je obećao proizvodnju koje do danas nema. U firmu ne dolazi, jer se vjerovatno plaši radnika. I njega i ostale članove odbora direktora treba pod hitno da smijene oni koji su ih izabrali – poručio je Radulović.

Osim CKB-u, Rudnik, kako „Dan” saznaje, duguje i oko tri miliona Prvoj, a pet miliona NLB banci. Radulović naglašava da njegova organizacija nije upoznata sa tačnim informacijama o dugovanjima preduzeća, ali da ih to u suštini i ne zanima, već im je cilj da obezbijede poštovanje prava radnika.

– Krediti Boksita i druga zaduženja nijesu predmet našeg interesovanja, jer smo sigurni da ih niko nije zbog nas uzimao. Neko opasno manipuliše ovom firmom i vrijeme je da se agonija okonča. Kao neko ko je cijeli radni vijek proveo u Boksitima imam utisak da i mi radnici polako umiremo sa firmom, jer smo uradili sve što su od nas tražili, a sada nemamo ni grijanja – kazao je on i dodao da će sindikalna organizacija koju predstavlja odgovor na brojna pitanja vezana za Boksite sačekati do sredine naredne sedmice, a onda najvjerovatnije pozvati zaposlene na radikalne mjere.

Njihove kolege iz Samostalnog sindikata ipak se nadaju sastanku sa Stamatovićem. Predsjednik te organizacije Borisav Bojanović ponavlja da su im na poslednjem sastanku tražili strpljenja, dok ne stignu ponude iz Njemačke i Turske.

– Strpljenje je pri kraju, jer su radnici na ivici egzistencije. Čekamo konstituisanje nove vlade, od koje tražimo da odmah preuzme rudnik. Obratićemo se i državnom parlamentu da se ponovo odredi prema našem preduzeću – rekao je Bojanović.

Đurović čeka produženje ugovora

Izvršni direktor Boksita Milorad Đurović potvrdio je „Danu” da mu je istekao ugovor. Na tu funkciju izabran je u aprilu nakon što je dotadašnji direktor Rudnika Ildar Ginjijatulin podnio ostavku.

– Ne bavim se time, jer je to stvar odbora direktora i suguran sam da će se oni ovih dana odrediti prema toj situaciji – kratko je prokomentarisao Đurović i potvrdio da je preduzeće isključeno sa elektro-mreže, ističući da su to „stari problemi Boksita”, ali da se zaposleni u upravnoj zgradi trude da, u skladu sa mogućnostima i aktuelnom situacijom, završe sve radne obaveze.

Rusi naslagali 140 miliona minusa

Prvu polovinu godine Boksiti su završili sa gubitkom od šest miliona eura, dok je akumulirani minus firme otkako ruski CEAK upravlja gotovo 140 miliona eura. Žiro račun preduzeća u blokadi je više mjeseci.

„Dan” je juče bezuspješno pokušavao od Stamatovića da dobije komentar na situaciju u Boksitima, ali nije dogovarao ni na pozive ni na SMS poruke.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *