Moody's srezao savršen kreditni rejting Francuske

Dodajte komentar

Kreditna agencija Moody's spustila je Francuskoj “savršeni” AAA rejting na AA1 s negativnim predviđanjem, dok se predsjednik François Hollande bori za pokretanje privrednog rasta i smanjenje javnog duga, piše France24.

Iz agencije su objasnili da je skidanje rejtinga Francuskoj rezultat predviđanja loših ekonomskih kretanja te šire evropske recesije uprkos Hollandeovoj nedavnoj objavi o pokretanju reformi.

“Dugoročno predviđanje francuskog ekonomskog rasta negativno je zbog nekoliko strukturalnih izazova, uključujući gubitak konkurentnosti i krutost u radnom i tržišnom zakonodavstvu”, napisali su iz Moody'sa te su dodali kako su s tim u vezi malo napravile sve vlade u proteklih 20 godina.

Kreditna agencija upozorila je Francusku, drugu po snazi ekonomiju u Europi, da bi mogla postati žrtva davanja pomoći partnerima u eurozoni. “Francuska je neproporcionalno izložena perifernim evropskim državama kao što je Italija kroz svoje trgovinske veze i bankarski sektor”, pišu iz agencije. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *