Nova Ljubljanska banka u novu dokapitalizaciju

Dodajte komentar

Na skupštini akcionara Nove Ljubljanske banke (NLB), koja je u većinskom vlasništvu države, akcionari bi trebali upravi dati ovlašćenje za dokapitalizaciju u visini od gotovo 80 miliona eura kroz izdavanje novih dionica te uplati 1,9 miliona svježeg kapitala. Uz to, odlučivaće i o popuni nadzornog odbora s dva nova člana, objavila je u ponedjeljak Slovenačka medijska agencija STA.

Uprava NLB-a i nadzorni odbor predlažu povećanje osnovnog kapitala banke za najviše 79,9 miliona eura kroz izdavanje 9.578.232 novih običnih dionica. Cilj izdavanja tih dionica je njihova zamjena za hibridne dionice koje je država kao većinski vlasnik izdala u junu ove godine, što bi moglo voditi u promjenu strukture vlasništva u banci i smanjivanje vlasničkog udjela države.

Prije toga, NLB namjerava izdati 222.647 običnih dionica, koje će ponuditi zainteresovanim investitorima po cijeni 8,35 eura. Te bi dionice trebali kupiti državni fondovi KAD i SOD, koji su NLB dokapitalizirali početkom juna ove godine, ali nedovoljno prema mjerilima evropske regulatorne agencije. Novu dokapitalizaciju NLB mora izvršiti do sredine marta iduće godine. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *