Budžetu prijeti rata KAP-a od 25 miliona

Dodajte komentar

Kombinatu aluminijuma sredinom novembra na naplatu stiže 25,2 miliona eura, koje duguje mađarskoj OTP grupi, a Vlada je garantovala otpatu ukupnog kredita.

Pošto KAP grca u dugovima i teško da će platiti ratu u roku, može se očekivati da se ta obaveza prevali na poreske obveznike u slučaju aktiviranja državne garancije.

“Vijestima” je potvrđeno iz Vlade da KAP-u sredinom narednog mjeseca na naplatu stiže 25,2 miliona eura.

U Ministarstvu finansija, na čijem čelu je Milorad Katnić, ne očekuju da se mađarska OTP banka aktiviranjem položenih državnih garancija za kredit Kombinata aluminijuma od trezora uskoro naplatiti svih 49 miliona eura potraživanja prema KAP-u.

“Poznato je da je Ministarstvo finansija duže vrijeme u pregovorima sa predstavnicima OTP banke, u vezi sa kreditom za koji je država dala garanciju”, odgovoreno je iz Ministarstva finansija na pitanje da li strahuju da će OTP banka za nekoliko dana prinudno da naplati zaostale dugove KAP-a po osnovu odobrenog kredita.

 

“Vijesti” su pitale koliko precizno iznosi dospjeli dug KAP-a po tom osnovu i da li prijeti prinudna naplata svih 49 miliona eura (sa kamatama) pokrivenih državnim garancijama, kao i da li Vlada sa OTP-om ima možda neki novi dogovor o odlaganju plaćanja ovih obaveza KAP-a.

“Kao i u svim aranžmanima koji uključuju jemstvo jedne strane, svaku izdatu garanciju prati izvjestan stepen rizika. Oslanjajući se na dosadašnju pozitivnu i uspješnu saradnju sa ovom bankom, vjerujemo da neće doći do prinudne naplate zaostalih potraživanja ili eventualnog aktiviranja garancije, već da ćemo zajednički definisati model kojim bi se razriješila postojeća situacija. Kako su se sve tri strane dogovorile, obaveza u visini od 25,2 miliona eura stiže na naplatu sredinom novembra ove godine”, naglasili su iz Vladinog resora.

Vlada je dala garancije za vraćenje kredita KAP-a ruskoj VTB banci u ukupnom iznosu od 60 miliona eura. Aluminijumska kompanija, koja je u nezavidnoj situaciji, do sada je uspjela samo da uredno servisira kamate prema tri glavna kreditora, ali nije bila u stanju više od godinu i po da vrati dio glavnice duga OTP-u. KAP nije vratio kredit ni Dojče banci, u iznosu od 23,4 miliona eura sa kamatama, već su to u prvom kvartalu ove godine učinili poreski obveznici Crne Gore.

Počeli pregovori o detaljima ponude Toščelika

U Vladi su juče počeli razgovori predstavnika izvršne vlasti i turskih investitora koji izražavaju spremnost da preuzmu upravljanje KAP-om.

Prvom sastanku, koji je bio više tehničkog karaktera, prisustvovali su, prema informacijama “Vijesti”, predstavnici ruskog CEAC Holdings limiteda, među kojima je bio i direktor KAP-a Jurij Moisejev.

Glavni sastanci sa turskim investitorom očekuju se, ipak, danas i sjutra kada će biti poznato šta Toščelik konkretno nudi Vladi za preuzimanje kompanije, a šta traži zauzvrat. Pregovori Vlade sa predstavnicima njemačke HGL grupe, koja je takođe zainteresovana za KAP, očekuju se tokom iduće sedmice.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *