Uragan Sendi obara cijene nafte

Dodajte komentar

Sirova nafta se danas na azijskom tržištu ugovara po nižim cijenama nego u petak jer bi uragan „Sendi“, koji prijeti gusto naseljenoj istočnoj obali SAD, mogao da umanji tražnju te sirovine.

Nafta za orijentacionu isporuku u decembru je u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi bila u padu 34 centa, na 85,92 dolara za barel, pošto je u petak  u Njujorku zaključena na 86,28 dolara, 23 centa skuplje  nego prethodnog dana.

U Londonu na berzi ICE nafta marke „brent“ je oslabila 25 centi, na 109,30 dolara za barel, prenijela je agencija AP.
Nafta je u Njujorku pojeftinila 13 odsto  otkako je sredinom septembra dostigla cijenu od 99 dolara za barel.
Jak uragan bi danas mogao da pogodi široko područje istočne obale SAD i da izazova velike poplave i prekide u snabdijevanju strujom, što bi umanjilo tražnju nafte.
Na direktnom putu te snažne oluje je i  Njujork, najveći američki grad, zbog čega je obustavljen vazdušni, kopneni i željeznički saobraćaj, a evakuacija je  naložena za stotine hiljada ljudi.
Njujorška berza akcija i Njujoška robna  berza će danas biti zatvorene, mada će se trgovanje obavljati elektronskim putem.
U američkim skladištima ima dovoljno rezervi nafte, mada bi se jedan broj rafinerija mogao naći na putu uragana.Tražnja benzina je, međutim, smanjena jer je veliki broj Amerikanaca i dalje nezaposlen  i stoga ne ide kolima na posao, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *