Savjet za finansijsku stabilnost: Nastaviti aktivno restrukturiranje nekvalitetnih kredita

Dodajte komentar

U ponedjeljak, 29. oktobra 2012. godine održana je jedanaesta redovna sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost. Sjednicom je predsjedavao Radoje Žugić, guverner CBCG, a prisutni su bili i članovi Savjeta Milorad Katnić, ministar finansija i Branko Vujović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

Savjet je razmatrao pitanje korporativnog finansijskog restrukturiranja i rješenja nekvalitetnih kredita kroz tu prizmu, kako bi se sistemski razmotrilo ovo pitanje i aktivnosti usmjerile na pronalaženju rješenja koje bi stvorilo uslove za obezbjeđivanje više pozitivnih efekata: pokretanje kreditne aktivnosti, ublažavanje problema nelikvidnosti i jačanje finansijske stabilnosti.

Savjet se saglasio da rješenje ovog pitanja treba tražiti kroz implementaciju principa koje je razvila Radna grupa međunarodnih finansijskih institucija („Bečka inicijativa“) za pitanje nekvalitetnih kredita u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi. U tom pravcu, Savjet je zaključio da međuresorska Radna grupa, sastavljena od predstavnika ministarstva finansija, Centralne banke, Privrednog suda i stranih eksperata nastavi sa započetim aktivnostima na predlaganju rješenja pitanja korporativnog finansijskog restrukturiranja u Crnoj Gori.

Savjet će nastaviti da se kontinuirano i aktivno bavi pitanjima korporativnog finansijskog restrukturiranja i nekvalitetnih kredita, kako bi se kreiralo optimalno rješenje u našim uslovima.

cb-cb.org

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *