Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 15.10.2012. – 19.10.2012.

Dodajte komentar

Protekle sedmice zabeležen je oporavak investicione aktivnosti ulagača, ali ukupan nedeljni promet od 1,6 miliona evra govori da se domaće tržište kapitala i dalje nalazi na veoma niskom nivou likvidnosti. Premda je promet na nedeljnom nivou povećan skoro duplo i dalje je teško reći da su investitori postali spremni u većoj meri preuzimati rizik ulaganja u akcije. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, porastao je tokom proteklih pet trgovačkih dana pola procenta na 440,6 poena što je treća sedmica zaredom kako se registruje lagani uzlazni trend. 

Akcije – Najprometnija hartija na tržištu bio je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji je svih pet dana beležio rast vrednosti. Ukupna realizacija u trgovanju akcijama ove kompanije iznosila je nepuna 33 miliona dinara, a najveći deo prometa ostvaren je na koti od 518 dinara. Nedelju je ova hartija okončala na nivou od 525 dinara što je skok od pet procenata, a od početka godine nosi prinos od skoro 34 odsto što je najbolji učinak neke od akcija iz korpe indeksa Belex 15. Veliki doprinos ovom rastu dala je činjenica da ova kompanija još uvek nema strateškog partnera što je iskoristio njegov rival Napred Razvoj koji je preskočio prag od 12 odsto vlasništva.
Posle dužeg vremena veliki promet od 27,9 miliona dinara zabeležio je vranjski Alfa plam (ALFA) kao direktna posledica odluke same kompanije da kupuje sopstvene akcije. Ovaj vranjski proizvođač peći i šporeta nedelju je okončao na nivou od 5.352 dinara što odgovara tržišnoj vrednosti kompanije od 8,2 miliona evra dok je lani neto dobitak ovog preduzeća bio veći od 4,5 miliona evra.

Tradicionalno najprometnija hartija, Naftna industrija Srbije (NIIS), registrovala je promet od 18,8 miliona dinara uz nevelike cenovne fluktuacije. I dalje postoji prilično solidna tražnja za akcijama ove najveće domaće kompanije na Beogradskoj berzi, ali nedovoljna da bi ova hartija značajnije preskočila nivo od 630 dinara. Akcije beogradskog Imleka (IMLK), slično kao i protekle sedmice, oscilirale su oko nivoa od 3.000 dinara, a ukupan promet je iznosio 10,5 miliona dinara. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je blago oscilirao oko duže vreme ustaljenog nivoa od 420 dinara, dok je bečejski Sojaprotein (SJPT) ponovo sedmicu završio na nivou od 446 dinara.

Akcije Komercijalne banke (KMBN) posle dužeg vremena privukle su značajniju pažnju investitora. Ovome je svakako doprinela najava Vlade Srbije da će iskoristiti pravo i izvršiti dokapitalizaciju ove banke u visini od 100 miliona evra kako bi Republika ostala pojedinačno dominantan akcionar ove banke i posle nove godine. Akcije Komercijalne porasle su u nedelji 6,4 odsto na 1.053 dinara uz priličnu neravnotežu odnosa ponude i tražnje u korist kupaca. Niška AIK banka (AIKB) oslabila je u sedmici 0,4 odsto na 1.350 dinara uz neveliki promet, dok je posle dužeg vremena solidan promet zabeležila Poštanska štedionica (PSBN) koja je pala na 18.160 dinara uz realizaciju od 2,3 miliona dinara. Nedavno su mediji spekulisali da će ovoj banci biti pripojena novoformirana Nova Agrobanka, nakon što joj je tokom 2010. godine pripojena pančevačka Privredna banka.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su promet od 0,35 miliona evra, a gro prometa je odnela obveznica koja najkasnije dospeva na naplatu – A2016. Ova serija je najveći obim prometa ostvarila uz prinos od 6,17 odsto, dok je najskuplja i dalje obeznica A2013 čiji je prinos na kraju nedelje pao ispod nivoa od pet odsto.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija državnih dužničkih hartija od vrednosti. Emisija trogodišnjih trezorskih nota nominalne vrednosti 10 milijardi dinara realizovana je sa uspešnoću od 68,6 odsto uz prinos od 14,99 procenata.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *