Crnogorske banke: Za kredite založena imovina vrijedna 9,6 milijardi eura

Dodajte komentar

Kod crnogorskih banaka, kao obezbjeđenje za kredite, založene su nekretnine vrijedne 9,6 milijardi eura, pokazuju podaci Centralne banke sa kraja avgusta ove godine.

Za 1,9 milijardi eura kredita kod 11 banaka zaloga su stanovi, vile, poslovni prostori, zgrade, jahte, gliseri, livade, novac…

– Vrijednost ukupnih kolaterala na kraju avgusta mjeseca je iznosila 9,6 milijardi eura, odnosno gotovo pet puta više od vrijednosti kredita koje obezbjeđuje – saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

Iz Centralne banke Pobjedi su kazali da su u Crnoj Gori na kraju avgusta prema preliminarnim podacima nekvalitetni krediti (kategiorija C,D,E) iznosili 342,7 miliona eura ili 17,99% ukupnih kredita.

Sa koliko kolaterala su obezbijeđeni ovi nekvalitetni krediti u CBCG nemaju podataka.

– Centralna banka ne posjeduje podatak o nivou kolaterala izdvojeno samo za nekvalitetne kredite – saopštili su Pobjedi iz ove institucije.

Nekvalitetni krediti, podsjećaju iz Centralne banke, dostigli su maksimum u avgustu 2011. godine kada su iznosili gotovo 26% ukupnog kreditnog portfolija.

Bez odgovora je ostalo i pitanje koliko nekvalitetnih kredita ima pojedinačno kod svake od 11 banaka.

– Sve banke u sistemu imaju nekvalitetne kredite, ali njihova izloženost značajno varira i odslikava u jednom dijelu i kvalitet poslovne politike i procjene rizika ovih banaka. Tako da u sistemu imamo banke kod kojih je iznos nekvalitetnih kredita marginalan, kao i onih kod kojih iznos i tretiranje nekvalitetnih kredita predstavlja veći izazov – saopštili su iz CBCG.

Banke su, ističu u Centralnoj banci, uz pomoć majki banaka iščistile bilanse u prethodnom periodu.

– U proteklom periodu banke su napravile napor (uz pomoć njihovih majki banaka) da iščiste bilanse, što je imalo za posljedicu značajno smanjenje nekvalitetnih kredita, popravljanje finansijskog rezultata i smanjenje rizika finansijske stabilnosti bankarskog sistema Crne Gore – saopšteno je Pobjedi iz CBCG.

Majkama prodato 597 miliona loših kredita

Banke u Crnoj Gori svojim majkama, odnosno vlasnicima u inostranstvu prodale su do kraja 2011. godine oko 596,84 miliona eura nekvalitetnih kredita.

– Ukupan iznos kredita prodat majkama bankama do kraja 2011. godine iznosi oko 596,84 miliona eura, što ide u prilog činjenici da su banke bile veoma agilne u saniranju problema nekvalitetnih kredita u prethodnom periodu – saopštili su Pobjedi iz CBCG.

Iz ove institucije objašnjavaju da je to standardni način čišćenja bilansa.

Kada se govori o prodaji nekvalitetnih aktiva majkama bankama, odnosno faktoring kompanijama, naglašavamo da ovaj instrument predstavlja standardnu formu čišćenja bilansa banka na međunarodnim finansijskim tržištima, koji su u periodu 2010-2012. karakteristična i za tržište Crne Gore. Prodaja aktive podrazumijeva transfer problematičnih potraživanja na matične banke i faktoring kompanije, čime bi se bilans banaka „prečistio“ – objasnili su iz CBCG.

Banke su, kažu u Centralnoj banci, sa značajnijim iznosima transfera potraživanja na matične banke i faktoring kompanije započele već krajem 2009. godine.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *