Euro dodatno ojačao prema dolaru nakon izvještaja o američkoj zaposlenosti

Dodajte komentar

Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima dodatno ojačao, dosegnuvši najviši nivo u dvije sedmice prema dolaru i jenu, nakon boljih od očekivanja vijesti s američkog tržišta rada.

Kurs eura nakratko je tako dosegnuo 1,3050 dolara, najviši nivo od 21. septembra. Potom se njime trgovalo po 1,3047 dolara, što znači da je na dobitku 0,2 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Prema jenu je ojačao 0,6 posto, na 102,80 jena, takođe najviši nivo u dvije sedmice.

Dolar je bio na dobitku i prema jenu, popevši se na 78,78 jena, da bi se stabilizirao na 78,72 jena, u plusu 0,3 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Američki su poslodavci u septembru neto otvorili 114 hiljada novih radnih mjesta a stopa nezaposlenosti spustila se na 7,8 posto, najniži nivo u gotovo četiri godine, izvijestilo je u petak američko ministarstvo rada.

U avgustu je stopa nezaposlenosti iznosila 8,1 posto. Bez posla je u septembru bio 12,1 milion Amerikanaca, objavila je američka vlada.

Podršku je euro nadalje crpio iz jučerašnje izjave predsjednika Evropske centralne banke (ECB) Marija Draghija da je ECB spreman kupovati obveznice posrnulih članica eurozone nakon što budu zadovoljeni potrebni uslovi. Istakao je kako je sama najava toga programa smirila napetosti na finansijskim tržištima, a svojim je izjavama snažno podupro kurs eura, koji je probio nivo od 1,30 dolara.

ECB je skicirao plan o kupovini španskih obveznica na otvorenom tržištu kako bi zauzdao rast španskih troškova zaduživanja ali će ga aktivirati samo ako Madrid zatraži pomoć i time pristane na stroge uslove za dobijanje novca iz evropskih kriznih fondova

Španska je položila ključni test povjerenja na aukciji državnih obveznica u četvrtak, uspješno se zaduživši uz nešto niže troškove, a ohrabrenje je stiglo i iz ECB-a koji je pohvalio španske reforme za izlazak iz krize. (seebiz.eu)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *