CBCG: Za sedam mjeseci 203 miliona investicija

Dodajte komentar

Razlika između priliva i odliva direktnih stranih investicija za prvih sedam mjeseci ove godine iznosila je 203,8 miliona, što je 10,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, podaci su iz Biltena Centralne banke Crne Gore.

– Priliv direktnih stranih investicija od početka godine ima trend rasta na mjesečnom nivou, a ulaganja u nekretnine povećana su za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu – navodi se u Biltenu.

Ukupan priliv DSI iznosio je 274,2 miliona, dok je istovremeno ostvaren odliv od 70,4 miliona. Najveći dio ulaganja bila su vlasnička, na koja se odnosilo 176,9 miliona, što je 64,5 odsto ukupnog priliva od početka godine.

Na investicije u preduzeća i banke odnosilo se 45,8 miliona, dok je u nekretnine uloženo 131,1 miliona eura. Priliv u formi interkompanijskog duga iznosio je 67 miliona, za 1,7 odsto više nego u uporednom periodu, dok je odliv po osnovu povlačenja novca nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosio je 35,8 miliona. Ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosila su 34,6 miliona eura. (dan.co.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *